Nieuw praktijkleerbedrijf voor jonge techneuten

51 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuw praktijkleerbedrijf voor jonge techneuten

Twee technische bedrijven uit ­Brabant gaan het gebrek aan jonge technici te lijf en starten een eigen ­opleidingsinitiatief. De ­opleidingen zitten in de opstartfase, een ­bijbehorende ‘gezonde’-drankjes-fabriek met eigen werkcafé is in aanbouw.

Tekst: Marjan Hammink | Beeld: Starcker

Begin 2021 sloegen Flowfirm en Van Doren Engineers de handen ineen om het grote gat tussen technische opleidingen en de praktijk te dichten. Michiel Werner, directeur van Flowfirm, ziet het glashelder: “We kunnen gewoon niet wachten op de overheid, we zullen het vanuit de werkgever moeten opzetten.”

Drankjesfabriek

De twee bedrijven hakten de knoop door en besloten het structureel aan te pakken: ‘gewoon’ een echt fabriekje bouwen in Veghel en de bijbehorende opleidingen opzetten. Werner verduidelijkt: “Waar we altijd tegenaan liepen was het gegeven dat jongeren onder de 18 jaar niet in de fabriek mogen komen. Met onze drankjesfabriek bieden we de mogelijkheid om alvast experimenteel te kunnen leren en ontwikkelen in een echt bedrijf.” De Starcker Factory is een fysieke fabrieksomgeving. Het pand is 25 x 40 meter, heeft een echt werkcafé (nadrukkelijk geen kantine, want de locatie is Brabant) met uitzicht op de werkende installaties en is speciaal voor scholieren, tech- studenten en professionals.

“We kunnen gewoon niet wachten op de overheid, we zullen het vanuit de werkgever moeten ­opzetten”
Michiel Werner, Flowfirm

Vakschool

Met een eerder, door Flowfirm succesvol geïmplementeerd opleidingsproject – Bqaam – is aangetoond dat een vakschool voor technici in voedingsfabrieken door te vertalen is. Werner ziet het als pure investering, goed voor de procestechniek als geheel: “De vakschool Bqaam was al opgezet. We maakten daar toen al de combinatie tussen de jongeren en techniek. De techneuten maken een bewuste keuze als het om hun opleiding gaat, en wij houden de interesse op deze manier levend voor deze tak van sport. Vergeet niet dat Nederland een toppositie bekleedt als het gaat om de export van food en farma. Wij hebben als werkgevers dan de taak om ons steentje daarin bij te dragen en aankomende technici kennis te laten maken met de praktijk.”

Article image of: Nieuw praktijkleerbedrijf voor jonge techneuten

Eigen inbreng

Momenteel wordt er ter plekke druk gesleuteld en gebouwd. HBO-studenten bedenken en werken zo veel mogelijk aan de realisatie en verdere invulling van het project. De producten – gezonde drankjes – hebben een zelf ontwikkelde receptuur en zijn uiteraard geschikt voor consumptie. “De engineering is geheel van de studenten, al krijgen ze back-up van de oude rotten in het vak,” licht Werner toe. “Zo is er ook een groep studenten bezig geweest met een opdracht in de vorm van een escape room, ze sparren als het ware op de werkvloer in spelvorm.” ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark