Nieuw ontwerp magneetseparator volgens ehedg richtlijnen

icon.highlightedarticle.dark Regelgeving
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nieuw ontwerp magneetseparator volgens ehedg richtlijnen

De onlangs door Goudsmit Magnetic Systems BV uit Waalre geïntroduceerde roterende clean-flow magneet type Hydrohansu is ontwikkeld in samenwerking met voedingsmiddelenproducenten in het hogere segment. Ontstaan vanuit de dringende behoefte aan een roterende magneet voor verwijdering van zeer fijne ijzer (Fe), AISI 304 en 316L deeltjes in de zuivelindustrie, zoals bij babyvoeding, maar ook toepasbaar in de suiker- en lactose industrie. Roterende magneten voorkomen het vastlopen van vettige poeders op de magneetstaven en garanderen een hoog separatieniveau. Het nieuwe magneetsysteem is hygiënisch ontworpen volgens de EHEDG richtlijnen en is semiautomatisch te reinigen.

Hygiënisch ontwerp
Het uit één deel bestaande hydro gevormde huis bestaat volledig uit RVS 316 en bevat hierdoor geen dode hoeken of lasnaden wat ongewenste bacterie groei voorkomt. Het complete systeem heeft een hoogwaardige oppervlakte afwerking (Ra ≤ 0.6 µm). De magneetrotor heeft pneumatische bediende magneetstaven, is geïmplementeerd in de deur en roteert in een lager. Om te voorkomen dat er product tussen de rotor en het huis raakt, is deze voorzien van een demonteerbare labyrint luchtsluis. Een continue schone luchtstroom (+0.2 Bar) voedt de luchtsluis en blaast van binnenuit in de richting van het productkanaal. Toepassing van roterende pneumatische magneetstaven zorgt ervoor dat de hoge magnetische (11.500 Gauss) direct in contact staat met het product. Testen hebben aangetoond dat hiermee naast Fe (99%) ook een hoog percentage van de AISI 304 en 316L deeltjes worden gesepareerd.

Reiniging
Tijdens een productiestop kan het semiautomatische reinigingsproces uitgevoerd worden. Na het handmatig ontsluiten en uitrijden van de rotor blaast perslucht intern de magneetpakketten naar de reinigingsstand. Dit zorgt voor een snelle, eenvoudige en veilige reiniging waarbij de metaaldeeltjes afgevoerd worden. Bovendien bevat de Hydrohansu –in tegenstelling tot vorige versies van roterende magneten- geen kwetsbare losse onderdelen meer. Dit zorgt voor een hoge mate van efficiency en gebruiksvriendelijkheid. Sensoren zorgen ervoor dat genoemde handelingen alleen in de juiste volgorde kunnen plaatsvinden.

Geschreven door

Goudsmit Magnetics Groep BV

GOUDSMIT: DRIVEN BY MAGNETISM SINCE 1959 ! Goudsmit Magnetics Group is een internationale industriële onderneming die zich toelegt op het ontwerpen en vervaardigen van magneten en magneetsystemen voor metaalseparatie, recycling,... Lees meer