Magneetpompen: lekvrije, ­stille kracht

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
88 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Magneetpompen: lekvrije, ­stille kracht

Het hermetisch gesloten, lekvrije pomphuis bezorgt magneetpompen een breed toepassingsgebied. Ook de zuinigheid, betrouwbaarheid en geruisloosheid ­dragen bij aan de populariteit van deze categorie pompen.

Tekst: Leendert van der Ent | Fotografie: Marco Vellinga

Veel pompen werken met een aandrijfas, die een waaier met schoepen aandrijft om vloeistoffen te verpompen. De achilleshiel van dit systeem zit in de afdichting tussen de aandrijfas en het pomphuis. Bij magneetpompen ontbreekt deze fysieke verbinding tussen pomp en motor.

Lekvrij

Bij magneetpompen trekken en duwen magneten van buitenaf de waaier rond. De as met waaiers is ondergebracht in een hermetisch gesloten pomphuis. Dit systeem is daardoor gegarandeerd vrij van lekverliezen. “Daarnaast zijn magneetpompen energiezuinig, niet slijtagegevoelig en stil”, zegt eigenaar Brenda Kesteloo van Hethon in Doetinchem.

Article image of: Magneetpompen: lekvrije, ­stille kracht

Breed toepasbaar

Er is dan ook een breed toepassingsgebied voor dergelijke pompen, van de chemische industrie voor het verpompen van corrosieve stoffen tot de grafische industrie voor inkten. Ambachtelijke brouwers passen ze toe in hun brouwproces en ook aquariumliefhebbers weten de eigenschappen te waarderen. Kesteloo: “Wij leveren ook membraanpompen, maar die verbruiken lucht en dat kost geld. Die verbruikskosten heb je met een magneetpomp niet.”

“Magneetpompen zijn lekvrij, energiezuinig, niet slijtagegevoelig en stil”
Brenda Kesteloo, Hethon

Eigen ontwikkeling

Hethon heeft magneetpompen van derden in het leveringspakket, maar besloot ook een eigen pomp te ontwikkelen. Kesteloo licht toe waarom: “Grote fabrikanten hebben een hoge overhead en willen een flinke marge. Daarnaast lijken de 230 Volts-pompen voor de Europese markt een ondergeschoven kindje ten opzichte van de 115 Volts-pompen voor de Amerikaanse markt.”

Directeur en internationaal verkoopadviseur Gerard van Schoten vertelt hoe Hethon de eigen ontwikkeling aanpakte: “We hebben deels Japanse onderdelen geselecteerd en deels Nederlandse en doen de assemblage in eigen huis. Wij zorgen daarbij voor een schroefdraad-aansluiting en een slangkoppeling die aansluit bij de gangbare maten, bijvoorbeeld een Gardena-koppeling. Bovendien zijn de ‘wet-end set’ (het pomphuis) en de aandrijving los verkrijgbaar.”

Twee typen

Hethon levert de magneetpomp in twee typen, de HQ 30 die 32 liter per minuut verpompt en de HQ 40 die 45 liter per minuut aan kan. Kesteloo: “Onze pomp is gunstig geprijsd en is bovendien snel leverbaar omdat we een flinke voorraad aanhouden. We zijn volstrekt helder over de prijs, die staat gewoon op onze website. We nemen genoegen met een bescheiden marge omdat we er veel afzetten.” ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark