Lancering Ampco ZP4 draaizuigerpomp tijdens P&V 2023

icon.highlightedarticle.dark Zuigerpompen
270 bekeken Laatste wijziging: 28 september 2023
Nieuwe Ampco ZP4 hygiënische draaizuigerpomp
Nieuwe Ampco ZP4 hygiënische draaizuigerpomp | Foto: Spin Pompen
Article image of: Lancering Ampco ZP4 draaizuigerpomp tijdens P&V 2023
Ampco ZP4 draaizuigerpomp | Foto: Spin Pompen

Op de stand van Spin Pompen (N104) vindt de lancering plaats van de ZP4 hygiënische draaizuigerpomp van fabrikant Ampco. Met een lengte van minder dan 20 cm is dit nieuwe model de meest compacte draaizuigerpomp.

Maar wat deze pomp vooral bijzonder maakt is de unieke combinatie van een lage capaciteit met een CIP-reinigbaar volumetrisch pompprincipe voor zowel laag- als hoogviskeuze producten. Zo is de nieuwe ZP4 in een klap ook de meest veelzijdige en robuuste hygiënische doseerpomp die er bestaat.

Kleinste draaizuigerpomp

Pompenfabrikant Ampco heeft recentelijk een extra model toegevoegd aan zijn ZP-serie hygiënische draaizuigerpompen: de nieuwe ZP4. Deze blokbouwpomp met servo-aandrijving heeft opvallend compacte afmetingen en een lage capaciteit (maximaal 500 l/uur). Dit is de kleinste hygiënische draaizuigerpomp, zowel in het Ampco programma als in de markt.

CIP-reinigbaarheid

Het design van deze mini-uitvoering van de Ampco draaizuigerpompen is gebaseerd op de EHEDG-gecertificeerde en gepatenteerde ZP3. De ZP4 pomp voldoet daardoor aan de hoogste hygiëne-eisen. Zo is dit nieuwe model volledig uit RVS vervaardigd. Ook zorgt het ontwerp zonder dode ruimtes ervoor dat er geen productresten in de pomp achter kunnen blijven. Daarnaast is de Ampco ZP4 geschikt voor hoge temperaturen tot 120 °C en CIP-/ SIP-reinigbaar.

Volmetalen ontwerp voorkomt PFAS-deeltjes in vloeistof

Zoals de rest van de ZP-range van Ampco kenmerkt de nieuwe ZP4 draaizuigerpomp zich door haar volmetalen en uiterst robuuste constructie. Zo wordt het pomphuis in RVS 316L uitgevoerd, de lagerstoel in RVS 304 en de buigvaste assen uit RVS 17-4 ph.

Het uitgekiende ontwerp van de pomp zorgt ervoor dat er, zelfs tussen de rotoren, geen metaal-op-metaal contact plaatsvindt. Bovendien garandeert de constructie dat er geen slijtdelen in aanraking komen met de gedoseerde vloeistof. Zo worden risico’s op productcontaminatie voorkomen. Een groot voordeel t.o.v. bijvoorbeeld membraandoseerpompen, waarbij door slijtage of membraanbreuk stukjes PTFE/Teflon en dus PFAS in het product terechtkomen.

Voor laag- tot hoogviskeuze producten

Terwijl andere (hygiënische) doseerpompen alleen toegepast kunnen worden voor het doseren van producten met een lage (tot ca. 500 cP) of, in het beste geval, middelhoge viscositeit (tot ca. 10.000 cP) is de kleine ZP4 draaizuigerpomp in te zetten voor het doseren van zowel laag- als hoogviskeuze producten, tot een viscositeit van maar liefst 200.000 cP.

Anders dan bij membraandoseerpompen wordt er bij dit pompprincipe bovendien geen gebruik gemaakt van kogels, kleppen e.d. Daardoor leent de ZP4 pomp zich uitstekend voor vloeistoffen die kleine deeltjes of kristallen bevatten. Ook zorgt het brede doseerbereik van 1:1.400 voor de optimale inzetbaarheid en gebruiksflexibiliteit van dit nieuwe model.

Van smaakstoffen tot food printing

De nieuwe ZP4 draaizuigerpomp is geschikt voor een breed scala aan doseertoepassingen. Denk hierbij aan het doseren van dunne tot dikke en van geconcentreerde tot agressieve kleur-, geur- en smaakstoffen. Ook biedt deze nieuwe pomp veel mogelijkheden op het gebied van food depositing of food printing in o.a. de convenience food of industriële bakkerijen.

Ampco ZP-range draaizuigerpompen

De ZP4 draaizuigerpomp biedt een slagvolume van 0,006 l per omwenteling en is geschikt voor een druk tot 20 bar. Naast dit nieuwe model bestaat de ZP-serie van Ampco uit de ZP1/1+, ZP2 en ZP3 draaizuigerpompen. Zo biedt Ampco voortaan de meest uitgebreide capaciteitsrange (van 5 l/uur tot 150 m³/uur) voor dit specifieke pomptype.

Ontdek de nieuwe Ampco ZP4icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Lancering Ampco ZP4 draaizuigerpomp tijdens P&V 2023

Spin Pompen B.V.

Spin Pompen is de specialist op het gebied van kwalitatief hoogwaardige hygiënische verdringerpompen voor de voedingsmiddelen-, cosmetische en farmaceutische industrie. Met meer dan 25 jaar ervaring en een hoog niveau... Lees meer