Kalibratie van weegsystemen: de grootste misvattingen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
130 bekeken 22 mei 2023
Kalibratie
Kalibratie | Foto: ABW

De kalibratie van weegsystemen is essentieel om de weegnauwkeurigheid te controleren en te bepalen of deze binnen de gestelde toleranties valt. Anton Bouwkamp, directeur-eigenaar van ABW, merkt op dat er veel misvattingen bestaan over kalibraties en legt uit waarom kalibraties in de liquids-procesindustrie een klantspecifieke aanpak vereisen.

Het verschil met ijken
Veel mensen verwarren kalibreren met ijken, zelfs serviceprofessionals. Anton legt uit dat bij kalibreren de afwijkingen van het weergegeven gewicht op het weeginstrument ten opzichte van de geplaatste massastukken worden genoteerd. Vervolgens wordt gecontroleerd of deze afwijkingen binnen de gestelde toleranties vallen volgens de NEN-EN45501 (IJkwet). Een weeginstrument keuren voor handelsdoeleinden, beter bekend als ijken, is alleen verplicht wanneer het daadwerkelijk voor handelsdoeleinden wordt gebruikt.

Realistische verwachtingen over weegnauwkeurigheid
Anton benadrukt dat geen enkel weegsysteem volledig vrij is van afwijkingen. Hoewel met de juiste constructie en hoogwaardige loadcellen een hoge weegnauwkeurigheid kan worden bereikt, moet men altijd rekening houden met eventuele afwijkingen. Klanten moeten zich bewust zijn van hun gewenste toleranties, vooral wanneer het weeginstrument niet voor handelsdoeleinden gekeurd is.

Kalibratie is altijd klantspecifiek
Elke kalibratie heeft een andere uitgangssituatie. De meest accurate kalibraties vinden plaats met fysieke gewichten, wat een vereiste is voor weeginstrumenten die gekeurd zijn voor handelsdoeleinden. De praktijk toont echter aan dat dit niet altijd eenvoudig is bij weeginstrumenten voor interne wegingen, bijvoorbeeld door ruimtegebrek.

Alternatieve kalibratiemethoden
Anton stelt het gebruik van weegbruggen voor in situaties waar het plaatsen van testgewichten moeilijk is. Dit kan nuttig zijn voor wegingen van grote tanks voor intern gebruik met minder strikte nauwkeurigheidseisen. Het te wegen product wordt per vrachtwagen op een weegbrug gewogen, en het gewicht van het beladen voertuig wordt verminderd met het onbeladen gewicht. Dit kan worden vergeleken met de wegingen die de tank zelf registreert.

Ontzorgen van klanten
ABW zorgt ervoor dat klanten geen omkijken meer hebben naar kalibraties. Na de kalibratie worden de werkbon en keurrapporten digitaal aangeleverd, inclusief een overzicht van alle gekalibreerde weeginstrumenten en een apart overzicht van weegschalen met grote afwijkingen of opmerkingen. Voor meerdere weegsystemen die door ABW worden gekalibreerd, ontvangen klanten een specificatie van de weegschaal en een intern nummer om onderscheid te maken tussen locaties of afdelingen. ABW biedt ook een kalibratieservice waarbij klanten automatisch worden herinnerd aan de volgende kalibratie.

Probleemoplossing bij grote afwijkingen
Als er tijdens de kalibratie grote afwijkingen worden geconstateerd, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Anton benadrukt het belang van oplossingsgericht denken. Vervuiling kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van afwijkingen, zoals bij een klant waar uitgehard betonmortel bij het weegvlak zorgde voor verstoorde gewichtsregistratie. Na het verwijderen hiervan functioneerde het weegsysteem weer naar behoren. Elke situatie is uniek, wat het werk uitdagend maakt.

Kalibratie van weegsystemen vereist maatwerk
Kalibratie van weegsystemen in de solids-procesindustrie is een vak apart en vereist een klantspecifieke aanpak. Het is belangrijk om misvattingen over kalibraties en ijken op te helderen en klanten bewust te maken van de realistische verwachtingen van weegnauwkeurigheid. Door rekening te houden met de unieke situatie van elke klant en het bieden van ontzorging en probleemoplossing, zorgt ABW voor nauwkeurige kalibraties en tevreden klanten.

Meer over weegschaal kalibratieicon.arrow--dark

Geschreven door

AB weegtechniek

Lees meer