Industriële warmtepompen : veelzijdige toepassingen voor maximale efficiëntie

Laatste wijziging: 8 april 2025
Warmtepompen zijn een alternatief voor stoom- of gasketels in de industrie.
Warmtepompen zijn een alternatief voor stoom- of gasketels in de industrie. | Foto: Adobe Stock

Industriële warmtepompen bieden slimme en duurzame oplossingen voor verwarming, droging en restwarmtebenutting in uiteenlopende sectoren. Ze vervangen traditionele stoom- en gasketels, optimaliseren droogprocessen en dragen bij aan efficiënte energie-uitwisseling via warmtenetten.

Bij het ontwerp van een warmtepomp is het essentieel om het temperatuurverschil aan de ingang- en uitgangszijde zo klein mogelijk te houden. Daarom moet de temperatuur van de warmtebronnen binnen een onderneming, zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Elke graad temperatuurverschil impliceert namelijk 2 à 3% extra energiegebruik door de warmtepomp.

Warmtepompen: alternatief voor stoom- of gasketel

Bedrijven die binnen deze bandbreedte blijven, kunnen hun stoomketel eventueel door een hogetemperatuurwarmtepomp vervangen. Dat is mogelijk dankzij recente innovaties inzake compressoren, oliën en koudemiddelen. Daardoor zijn warmtepompen nu perfect inzetbaar voor de juiste temperatuur (tot 100 °C) in productieprocessen.

Ook ondernemingen die werken met een gasgestookte cv-ketel (en dus een hoogtemperatuurafgiftesysteem), kunnen opteren voor een warmtepomp, waarmee ze bijvoorbeeld hun behoefte aan tapwater van meer dan 65° C kunnen invullen. Belangrijk is dan wel dat de installatie afgestemd is op de specificaties van de warmtepomp.

Dampcompressiewarmtepompen

In de industrie zijn dampcompressiewarmtepompen (open systemen) onder meer inzetbaar voor het destilleren, scheiden, indikken, concentreren en indampen van vloeistoffen, maar ook voor de droging van vloeibare producten. Een voorbeeld daarvan is de concentratie van melk tot melkpoeder.

Mechanische compressiesystemen

Mechanische compressiesystemen zijn gebaseerd op het verschil in kooktemperatuur bij verschillende drukken. Bij lage druk verdampt een vloeistof bij een lagere temperatuur dan onder reguliere atmosferische omstandigheden; bij hogere druk gebeurt hetzelfde bij een hogere temperatuur. De vloeistof wordt onder lage druk verdampt, waarna de damp via een compressor wordt afgezogen en samengeperst. Hierdoor stijgen de druk en temperatuur van de damp. Deze gecomprimeerde damp condenseert en geeft warmte af aan de resterende vloeistof, wat verdere verdamping mogelijk maakt.

Deze systemen lenen zich bijvoorbeeld voor de productie van tapwater, mits voldoende aandacht voor legionellapreventie. Daarnaast zijn ze erg geschikt voor ruimteverwarming, onder meer voor de creatie van een aangenaam en juist comfort in kantoren en laboratoria.

Omdat industriële processen vaak doorgaan buiten kantooruren, is het slim om de kantoren ook ’s nachts op temperatuur te houden. Dit voorkomt ‘s morgens een te hoge piek van energiegebruik tijdens het opwarmingsproces.

Restwarmte

Ondernemingen die over een aanzienlijke hoeveelheid restwarmte beschikken, kunnen een warmtepomp inzetten om bijvoorbeeld deel te nemen aan warmtenetten, om hun restwarmte met de buurt te kunnen uitwisselen. Dit wordt steeds interessanter door stijgende energieprijzen en de trend naar elektrificatie. Dat leidt bij veel bedrijven tot het terechte besef dat restwarmte geen afvalproduct is, maar erg nuttig kan zijn.

Meer weten over warmtepompen?

Lees dan ook:

Industriële warmtepompen: duurzame krachtpatsers voor verwarming

Industriële warmtepompen volop in ontwikkeling

Industriële warmtepomp: stappenplan voor installatie

 

Geschreven door Bart Vancauwenberghe

Lees meer van Bart Vancauwenberghe icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark