Hoogfrequente radarsensoren maken niveaumeting betrouwbaarder

icon.highlightedarticle.dark Automatisering 408 bekeken Laatste wijziging: 17 juli 2023
De Vegapuls 6X niveaumeter (geel) gemonteerd op een reactor bij Kemira
De Vegapuls 6X niveaumeter (geel) gemonteerd op een reactor bij Kemira | Foto: Kemira
  • Kemira gebruikt VEGA's 80 GHz radarsensoren voor betrouwbare niveaumeting in reactors
  • Hogere radarfrequentie + intelligente software = meer dan 90% betrouwbaarheid
  • Kemira vervangt oude sensoren door Vegapuls 6X in alle reactors voor eenvoudige installatie en verbeterde ergonomie

In reactoren verstoren ­roerwerken, koelleidingen en opspattende ­vloeistof het radarsignaal voor ­niveaumetingen. De ­nieuwste ­generatie hoogfrequente ­radarsensoren kan deze verstoringen er grotendeels uitfilteren. Kemira haalt daarmee een betrouwbaarheid van 96%.

Tekst: Hans van Eerden

Kemira produceert in de Botlek onder meer speciale vloeistoffen voor de olie- en gasindustrie. In de grote reactoren is betrouwbaar meten van het vloeistofniveau een uitdaging, vertelt Gerrit Verweel, maintenance supervisor voor de elektrotechnische instrumentatie. Hij is verantwoordelijk voor de storingsdienst, preventief onderhoud, inclusief werkvoorbereiding en planning, en het aanpakken van reliability items.

Verstoring niveaumeting

Eén specifieke reactor zorgde voor de nodige hoofdbrekens. De verschillende vloeistoffen die met roerwerken worden gemengd en de koelleidingen in de reactor zorgden voor verstoringen van het radarsignaal. “Die konden we er nog wel uitfilteren, maar als het niveau in de reactor steeg en een roerwerkblad in de vloeistof verdween dan spetterde de vloeistof alle kanten op. Dat gaf ook weer stoorsignalen. We moesten voor lief nemen dat de niveaumeter voor minder dan 90% van de tijd betrouwbaar was.”

Hogere radarfrequentie

Tot VEGA, specialist in niveau-, schakel- en drukmeettechnieken, zich aandiende. Het bedrijf, in -Nederland gevestigd in Amersfoort, levert -sensoren, verzorgt de inregeling en biedt service. Het was de eerste leverancier die de industriële radarfrequentie verhoogde naar 80 GHz, in de -Vegapuls 64 sensoren. De hogere -zendfrequentie in combinatie met intelligente software laat de -radar beter door verstoringen heen kijken. -Verweel: “We zagen meteen verbetering. Het radarsignaal was beter te filteren, waardoor we bijvoorbeeld de ‘splash’ eruit konden halen.”

Gerrit Verweel, maintenance supervisor bij Kemira
Gerrit Verweel, maintenance supervisor bij Kemira | foto:Kemira
“We zijn van een totaal onbetrouwbare niveaumeting naar de meest betrouwbare ooit gegaan”
Gerrit Verweel, maintenance supervisor bij Kemira.

Radarsignaal-vloeistof match

De betrouwbaarheid van de niveaumeting ging naar boven de 90% en daar was Kemira blij mee. Het werkte echter nog niet helemaal probleemloos. “Dat had te maken met ons product. Het -radarsignaal matchte niet goed met de eigenschappen van de vloeistof. We probeerden de sensor telkens zo goed mogelijk af te stellen en namen het verder voor lief, want het was al een goede verbetering.” Maar toen vorig jaar een nieuwe, verbeterde generatie radarsensoren werd aangekondigd, hield Verweel zich meteen aanbevolen.

Meest betrouwbare ooit

De nieuwe Vegapuls 6X is vergelijkbaar met de vorige generatie radarsensoren, met bijvoorbeeld dezelfde radarfrequentie van 80 GHz, maar heeft meer functies en het grootste dynamische bereik. Volgens de leverancier is de inregeling eenvoudiger, de meetnauwkeurigheid hoger en het resultaat nog meer onafhankelijk van de procescondities. Verweel kan het bevestigen. “We zitten nu op een betrouwbaarheid van 96%. Daarmee zijn we bij deze reactor in de loop der jaren van een totaal onbetrouwbare niveaumeting naar de meest betrouwbare ooit gegaan. Ik hoor geen -klachten meer bij de productieafdeling.”

Geen onnodige acties

De verbetering is onder meer te merken bij het schoonmaken van de reactor nadat die helemaal is geleegd. “De oude sensor was daarna van slag, er zat in het signaal een mismatch met het correcte niveau. Dat zien we bij de nieuwste niveaumeter veel minder.” Een betrouwbaarheid van 100% zal wel nooit haalbaar zijn, weet Verweel.

“Maar we hebben bij een verstoring van het meetsignaal in ieder geval niet meer de vervelende pieken die aangaven dat de reactor helemaal vol zou zitten. Dan ging er in de besturing een alarm af en werden er acties in gang gezet die achteraf helemaal niet nodig bleken. De huidige 96% is een mooie vooruitgang.”

Levensduur

De oudere sensoren hebben over het algemeen een lange levensduur en het vervangen van die grote systemen is een hele klus. Daarom heeft -Kemira nog niet in alle reactoren en opslagtanks de nieuwe hoogfrequente sensoren geplaatst. Maar moet er nu een niveaumeter worden vervangen, dan komt er een Vegapuls 6X in. “We zijn natuurlijk benieuwd naar hun levensduur.” Blijkbaar is daar vertrouwen in, want Kemira heeft die inmiddels op voorraad gelegd.

Eenvoudige installatie

Uiteindelijk is het de bedoeling alle oude sensoren te vervangen door het nieuwste model, meldt Verweel tot slot. “Installatie doen we zoveel mogelijk in eigen beheer.. VEGA heeft ooit een korte instructie gegeven voor de Vegapuls 64 en sindsdien kunnen we het zelf. Qua ergonomie zijn de VEGA-sensoren een enorme stap vooruit. Ze zijn veel kleiner dan de oudere level sensors die we nog in bedrijf hebben, ook van andere merken. Daardoor zijn ze eenvoudig te installeren.”

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer