Hoe pak je dat aan? De overstap van gasgestookte naar elektrische stoomopwekking

45 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hoe pak je dat aan? De overstap van gasgestookte naar elektrische stoomopwekking

Het is overduidelijk dat gas gaat verdwijnen. Mogelijk heb je je al verdiept in de verschillende mogelijkheden om de stoominstallatie, of zelfs het complete productieproces, te verduurzamen. Maar hoe pak je dat aan, stoom produceren zonder gas?

Er zijn verschillende alternatieven op de markt voor gasloze stoomproductie. Eén daarvan is elektrische stoomopwekking. Dat kan met een elektrische stoomketel of e-boiler. Dit type stoomketel heeft geen emissie bij gebruik van groene energie.

Een elektrische stoomketel wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Overweeg je deze oplossing? Neem dan allereerst contact op met jouw energieleverancier om te weten te komen of een elektrische aansluiting mogelijk is en welk vermogen maximaal geleverd kan worden.

Wanneer je weet dat een aansluiting mogelijk is, neem je contact op met een stoomketelleverancier. Scharff Techniek kan namelijk samen met jou, het stroomverbruik voorrekenen aan de hand van de productiewensen en de bijpassende stoomketel(s). Het benodigde elektrisch vermogen is afhankelijk van de gewenste stoomvraag. Variabelen als temperatuur en opwarmtijd zijn daarbij van belang. Vervolgens kan het benodigde vermogen worden gecheckt met de energieleverancier.

Maak je de overstap van een gasgestookte stoomketel naar een elektrische stoomketel? Dan kom je in aanmerking voor Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met de EIA kun je 45% van de investeringskosten (niet alleen de aanschafkosten maar ook montage kosten, infrastructurele kosten en personeelskosten bijvoorbeeld) van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. Dit is bovenop de gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Doe deze aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting.

Nu al werken aan de CO2-uitstoot van het bedrijf? Techniek levert al meerdere jaren e-boilers en elektrische stoomketels en adviseert graag over duurzame alternatieven op het gebied van stoom. Wij starten graag samen het elektrificatie traject. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Klik hier voor meer informatie icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoe pak je dat aan? De overstap van gasgestookte naar elektrische stoomopwekking

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: Elektrische Stoomketels Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren Thermische Olieketels Toepassingen voor Clean Steam Verhuur (elektrische) stoomketels Waterontharders en... Lees meer