Grolsch groengasleverancier

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Grolsch groengasleverancier

Koninklijke Grolsch verduurzaamt verder. Naast de duurzame warmte van afvalcentrale Twence die het bedrijf gebruikt, gaat het nu ook gas uit hernieuwbare bron produceren. Het Enschedese bio-energiebedrijf HoSt neemt voortaan het biogas van de afvalwaterzuivering van de brouwer af. HoSt plaatst een biogasopwerker die uit dit biogas jaarlijks ruim 1 miljoen Nm3 groen gas gaat produceren en aan het net leveren.

Grolsch heeft het gas niet allemaal nodig voor eigen gebruik, omdat momenteel twee derde van de warmtevraag wordt voldaan uit duurzame warmte van Twence. Groen gas produceren uit biogas gaat met membraantechnologie, waarbij het methaan stapsgewijs van het CO2 en andere (ongewenste) componenten gescheiden wordt. Het methaangehalte van het biogas wordt vervolgens naar het gewenste methaangehalte van 89% gebracht.

Dit biomethaan heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, inclusief de bekende (toegevoegde) gasgeur ‘THT’. Grolsch is voornemens in 2025 een CO2-neutrale brouwerij te zijn en zet met dit initiatief nieuwe stappen om dit waar te maken.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark