Gravifill: simpel doch doeltreffend afvulsysteem voor de semi-automaatmarkt

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
13 februari 2023
Article image of: Gravifill: simpel doch doeltreffend afvulsysteem voor de semi-automaatmarkt

“Een afvulsysteem voor vloeistoffen en viskeuze producten die zo intuïtief in gebruik is dat zelfs je moeder hem kan bedienen”, zo typeert Sam Mulkay, managing director van 3Dtools, de Gravifill. Het systeem, van origine ontwikkeld voor de verfwereld, is door zijn eenvoudige werkingsprincipe geschikt voor het afvullen van vrijwel alles wat vloeit, waaronder diverse cosmetica en voedingsadditieven. Voor de weegprincipes vertrouwt de Belgische onderneming op de in Dronten gevestigde weegspecialist ABW. Wat kan het Gravifill afvulsysteem en in hoeverre sluit het aan op de (weeg)behoeften in de markt? Dat en meer leest u in dit artikel.

Ergonomisch en intuïtief ontwerp
De Gravifill biedt afvuloplossingen in verschillende verschijningsvormen, telkens met ergonomie als uitgangspunt. Het systeem is op moment van schrijven beschikbaar als standalone uitvoering, standalone uitvoering, tafelopstelling voor kleine verpakkingen en schaartafel voor grote verpakkingen.

Het systeem wordt bediend met een indicator van Rinstrum, welke zich vlak naast de doseerkop bevindt. De indicator werkt met slechts twee knoppen: een knop voor het instellen van het gewicht en een startknop voor het afvullen. “We houden het bewust simpel”, aldus Mulkay. “Afvul- en weegprocessen zijn van zichzelf al complex genoeg. Het is geen doen en bovendien onnodig om operators met de technische invulling te belasten. Het moet bovenal intuïtief werken en dat doet het: de leercurve is bijzonder kort. Al in vijf minuten is men met de Gravifill zelfstandig operationeel.”

Simpel maar doeltreffend
De systemen distantiëren zich duidelijk van industriële afvulsystemen die gebruikmaken van pompmechanismen. Zolang de materie maar genoeg vloeit, is een pompsysteem onnodig. Sterker nog: de aanwezigheid ervan leidt in de praktijk vooral tot vertraging, zeker in de opkomende e-commerce markt.

Mulkay: “In de verfbranche en ook daarbuiten zijn make-to-order productieprocessen steeds gangbaarder. Als gevolg hiervan worden batchgroottes ook kleiner. De vraag is niet: hoeveel eenheden kan ik afvullen per minuut, maar hoe snel kan ik wisselen tussen het product? Let wel: of het nu gaat om lakken of smaakstoffen, bij elke nieuwe order moet het gehele systeem gereinigd worden om contaminatie te voorkomen. Het reinigen van de pomp neemt naar verhouding veel tijd in beslag. Bij de Gravifill is dit niet aan de orde en komt de omloopsnelheid niet in het geding.”

Breed toepassingsgebied
De Gravifill blinkt uit in toepassingen. De Gravifill-systemen zijn…
•… in rvs uitgevoerd en omwille daarvan inzetbaar voor verschillende reinigingsprocedés, van reiniging met alcohol en chloor tot solvents en stoom;
•… ATEX-gekeurd voor werken met solvents;
•… geijkt en dus geschikt voor handelsdoeleinden;
•… uitvoerbaar met twee verschillende nauwkeurigheden, afgestemd op volumes van 20 ml tot 6 kg en van 6 kg tot 50 kg.

Distributie via ABW
De Gravifill dankt zijn naam aan de termen gravitair afvullen (vloeiend afvullen) en gravimetrisch afvullen (op gewicht afvullen). Het mag dan ook geen verrassing heten dat beide termen resoneren in de weegtechniek.

Niet geheel toevallig het werkveld van ABW, die als exclusief distribiteur optreedt in Noord- en Midden-Nederland tot en met de rivieren. “Naast ABW’s expertise in wegen, zijn we erg content met de hands-on benadering van Anton (bedrijfseigenaar, red.). Op een mooie samenwerking!”

Voor meer informatie zie de websites van Gravifill en ABW.

Bezoek de website van ABW icon.arrow--dark

Geschreven door

AB weegtechniek

Lees meer