Familiebedrijf Scharff Techniek bestaat 40 jaar

icon.highlightedarticle.dark Management
426 bekeken Laatste wijziging: 15 mei 2023
Familiebedrijf Scharff Techniek bestaat 40 jaar
Familiebedrijf Scharff Techniek bestaat 40 jaar | Foto: Scharff Techniek

Voor Scharff Techniek BV is 2023 een bijzonder jaar. Het Utrechtse familiebedrijf bestaat in 2023 namelijk 40 jaar. De stoomketelleverancier werd in 1983 opgericht door Jan Scharff en draait nog steeds op volle toeren, inmiddels met Bernard Scharff, zoon van Jan Scharff, aan het roer. In 40 jaar verandert er veel, maar vooral de laatste jaren gebeurt er wel heel veel met het oog op de energietransitie.

Jan Scharff startte zijn carrière als scheepswerktuigkundige, waarbij stoomtechniek een terugkerend onderwerp was. Na enkele jaren besloot Jan van sector te wisselen en ging aan de slag bij een bedrijf in de stoomtechniek. “Stoom is iets bijzonders. Het bestaat al erg lang, maar heeft nog steeds ontzettend veel toepassingen in veel verschillende industriebranches; van de voedings- en maakindustrie tot ziekenhuizen en universiteiten”. In 1983 nam Jan Scharff afscheid van zijn toenmalige werkgever om zo zijn eigen bedrijf in de stoomtechniek te kunnen starten en koos daarvoor de naam Scharff Techniek B.V. Hij haalde al snel één grote klant binnen en het bedrijf ging van start. Scharff startte nieuwe samenwerkingen en breidde deze ook uit. Samenwerkingen waarmee het bedrijf tot op de dag van vandaag nog steeds samenwerkt.

Het bedrijf is tientallen jaren verder. Bernard nam in 2012 de leiding over. De zoon van Jan was niet van jongs af aan betrokken bij het bedrijf, maar bewandelde eerst een pad in de transportwereld. Inmiddels is hij alweer 11 jaar directeur. In die tijd is het bedrijf verhuisd van de stek aan de Atoomweg naar de Proostwetering in Utrecht. Maar er zijn meer veranderingen die spelen voor Scharff Techniek. “Veel mensen weten niet dat stoom één van de meest gebruikte warmtedragers is in de industrie” aldus Bernard Scharff. “Het traditionele type stoomketel draait vooral op fossiele brandstoffen, waarvan aardgas het meest voorkomend is. Zoals je misschien dan al kan raden: de industrie verandert door de energietransitie en de steeds groter wordende urgentie om te verduurzamen. Gelukkig zijn er al ruim 10 jaar modellen die elektrisch stoom op kunnen wekken. Al komen er wel weer nieuwe uitdagingen bij, zoals het stroomnetwerk dat de komende jaren op veel plekken al potdicht zit, waardoor bedrijven niet de overstap kunnen maken naar een duurzamer productieproces”.

Tot vorig jaar was Jan nog betrokken op de achtergrond bij sommige processen in het bedrijf, maar inmiddels is de ruim tachtig jaar oude oprichter écht met pensioen. Komend jaar viert het bedrijf het jubileum uiteraard met een feestje. Daarnaast wordt er regelmatig aandacht besteed aan het jubileumjaar met een speciaal artikel dat verschijnt op de website.

Lees meer over het bedrijf op de websiteicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Familiebedrijf Scharff Techniek bestaat 40 jaar

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: Elektrische Stoomketels Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren Thermische Olieketels Toepassingen voor Clean Steam Verhuur (elektrische) stoomketels Waterontharders en... Lees meer