Emissievrij drankenkarton dichterbij

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Emissievrij drankenkarton dichterbij

🇨🇭 Lausanne, Zwitserland
TetraPak zegt een belangrijke stap gezet te hebben op weg naar een aseptische, volledig hernieuwbare, recyclebare en CO2-neutrale kartonverpakking. Een belangrijk wapenfeit is het testen van de eerste, op vezels gebaseerde beschermlaag in het kartonlaminaat dat het huidige aluminiumfolie moet gaan vervangen. Dit moet de CO2-voetafdruk verkleinen en recycling eenvoudiger maken.

De verpakkingsproducent heeft een validatieronde afgerond, waarbij een polymeer beschermlaag is toegepast in plaats van de gebruikelijke dunne aluminiumlaag. Nu volgt het testen van een beschermlaag op basis van vezels. Dit is nog niet eerder toegepast op kartonverpakkingen voor lang houdbare voedingsmiddelen. De aluminiumlaag in drankenkartons is een pijnpunt. Ze geven producten een jarenlange houdbaarheid, maar maken recycling lastig en het flinterdunne laagje is verantwoordelijk voor een derde van de broeikasgas-emissies van de verpakking.

In Japan worden nu consumententests georganiseerd met portieverpakkingen met een vezellaag. De eerste bevindingen zijn positief, zowel qua klimaatimpact als recyclebaarheid zijn er voordelen, terwijl het product net zo goed beschermd lijkt te worden.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark