Gasunie loopt hiermee vooruit op aanstaande EU-wetgeving, in het leven geroepen vanwege aangescherpte emissiereductie en lekdetectie- en reparatievereisten (LDAR). Het Mokveld-concept helpt de uitstoot van broeikasgassen te verlagen in het kader van Scope 1, het emissieprotocol aan de toeleverancierskant.
Energiezuinig en duurzaam ontwerp voor de energietransitie
Het weglaten van de dynamische afdichting door gebruik van de Mokveld-ventielen zorgt voor een nul-emissie gedurende de levensduur. Waar bij conventionele regelkleppen de pakken van de spindel (de centrale schroefdraad waarlangs het ventiel kan draaien of op en neer kan bewegen) slijtage kan gaan vertonen – met toenemende uitstoot als gevolg – is hier bij de Mokveld-oplossing geen sprake van.
Deze Zero Emission-klep verbruikt daarbij zeer weinig stroom. De wrijvingsloze spindelafdichting in combinatie met het volledig drukgebalanceerde ontwerp verlaagt krachten tijdens het bewegen. De kleppen zijn ook verhoudingsgewijs zuinig in energieverbruik door een zelfremmende aandrijfmoer.
Dit helpt Gasunie bij het behalen van de Scope 2 broeikasgasdoelstellingen, indirecte CO2-uitstoot door opwekking van ingekochte en verbruikte elektriciteit of warmte. De nieuwe klep is geschikt voor:
- Aardgas
- Waterstof
- Kooldioxide
- Andere toekomstige vloeistoffen
Daarmee heeft Gasunie dus ook gelijk een duurzame kleppentechnologie in handen voor de uitdagingen die de energietransitie stelt.