Duurzaam produceren met pigging systeem

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 19 juli 2023
pigging systeem
pigging systeem | Foto: Montakon

Je gaat een productwissel doen, de leidingen moeten gereinigd worden. Spoelen maar! Product dat nog in de leidingen zit, gaat verloren. Een lange reinigingscyclus volgt. Herkenbaar?

Processystemen moeten aan hoge veiligheidseisen voldoen. Dit gaat gepaard met flinke reinigingskosten en productverlies. Dat kan beter! Zowel voor je eigen portemonnee als de planeet. We hebben allemaal te maken met hoge energieprijzen en de grondstoffen liggen niet voor het oprapen.

Naast zonnepanelen op je dak is het nu ook tijd om je productieproces efficiënter en duurzamer in te richten. Hoe? Door je procesinstallatie uit te breiden met een pigging systeem. Hiermee verlies je minder van je waardevolle product én verklein je je afvalstroom en waterverbruik bij reiniging. Een win-win situatie!

Van verspillen naar besparen

Met andere reinigingsmethode:
– Productverlies en kans op productvermenging
– Restanten van het medium blijven achter: niet hygiënisch en kans op (kruis)besmetting
– Bij het doorblazen van leidingen met lucht blijft altijd een laagje product achter en spoelen met water is niet altijd toegestaan (afhankelijk van medium)
– Arbeidsintensieve, dure en tijdrovende reiniging

Met pigging systeem:
– Hogere productie opbrengst (product recovery)
– Hogere productkwaliteit
– Energie- en tijdbesparend
– Kleinere afvalstroom
– Snelle batchwisselingen zonder productvermenging
– Lager risico op kruisbesmetting dan bij reiniging met lucht of water
– Minder waterverbruik bij reiniging
– Minder productverspilling, juist productbesparing!

Kortom: Een pigging systeem helpt je om je productieopbrengst in kwaliteit én capaciteit te verhogen en tegelijkertijd je afvalstroom en waterverbruik te verminderen.

Een pig, ook wel ‘mol’ genoemd, duwt het product uit de leiding voordat spoeling of een productwissel plaatsvindt. De pig wordt met drijfgas door een met product gevulde leiding geduwd. Je verhoogt je productiecapaciteit hiermee, want je wint product terug dat anders weggespoeld zou worden. Daarna is de leiding sneller te reinigen én heb je minder kans op productvermenging.
Pigging is ook mogelijk door slangen, lees er meer over in de kennisbank op onze website.

Wat is geschikt voor mijn organisatie?
Montakon biedt twee hoogwaardige systemen aan, met ieder zijn voordelen en eigenschappen. Meer informatie hierover vind je op montakon.nl. Afhankelijk van de toepassing en de procesinstallatie bepalen we samen met jou welk pigging systeem de best passende oplossing is voor jouw specifieke situatie. Heb je een open of gesloten systeem? Gaat het om reinigen of product recovery?

Benieuwd welk systeem het beste bij jouw toepassing of proces past? Montakon helpt je graag.

Meer informatie over pigging icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Duurzaam produceren met pigging systeem

Montakon BV

Montakon has been the technical wholesaler for the food industry since 1986. We have a wide online range with more than 30,000 items. From manhole covers, sight glasses and spray... Lees meer