De 6 meest voorkomende onderhoudsfouten bij stoomketels

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
117 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: De 6 meest voorkomende onderhoudsfouten bij stoomketels

Met goed uitgevoerd onderhoud heeft de stoomketel een lange levensduur. Veel stoomketel problemen zijn makkelijk te voorkomen door het regelmatig uitvoeren van onderhoud. Lees hier over de meest voorkomende problemen en het effect ervan.

1. Te veel opgeloste zouten in het water
Wanneer er te veel zouten zijn opgelost in het voedingswater, raakt de geleidbaarheid boven 1000 μS / cm. Controleer het suppletie water. Als de geleiding in dit water ook hoog is, neem dan contact op met een expert om de voordelen van een ontzoutingstoepassing te bespreken.

2. De waterhardheid (° dH) is te hoog
Controleer de regeneratie-instellingen van je waterontharder. Zijn de intervallen goed ingesteld? Controleer of er (voldoende) zout voor waterontharding beschikbaar is. Meet dagelijks op onregelmatige momenten de waterhardheid. Vervang de hars na maximaal 20 jaar.

3. pH te hoog
Wanneer de pH waarde te hoog is, valt dit meestal te verklaren door een te hoge aanwezigheid van doseermiddel in het systeem, het ongezuiverde water heeft al een hoge pH waarde of door de aanwezigheid van een vreemde stof. Condensaat met een te hoge pH waarde dient te worden afgevoerd. Bij bestaande problemen neem contact op met een expert.

4. pH te laag
Wanneer de pH waarde te laag is moet deze worden verhoogd. Dat kan door een combinatiedosering te verhogen of door extra dosering van een commerciële natriumhydroxide-oplossing. Meet ook de pH waarden van het condensaat. Een middel voor de bescherming van het condensaatsysteem kan zinvol zijn. Dit is niet mogelijk bij alle toepassingen, neem contact op met een expert voor advies.

5. Te weinig doseermiddel in het systeem
Komt het overschot niet overeen met de specificaties, verhoog dan de dosering bij de pomp en zorg ervoor dat luchtbellen in het slang gedeelte niet de oorzaak zijn van een onjuiste dosering. Het doseermiddel is ongeveer een jaar houdbaar wanneer het luchtdicht wordt bewaard. Kijk op de verpakking voor de productiedatum. Het effect van het middel neemt af na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum.

6. Te veel doseermiddel
Verminder de dosering bij de pomp.

Gratis e-book over stoomketel onderhoud
Wanneer u hulp nodig heeft om problemen te verhelpen met uw Certuss stoomgenerator of geen van de bovenstaande problemen op u van toepassing zijn maar wel problemen ervaart, kunt u contact met ons opnemen. Wilt u gratis het gehele onderhoudsdocument van Certuss ontvangen? Stuur ons dan een bericht via onze website met daarin “ Ik zou graag het Certuss onderhoudsdocument ontvangen”.

Gratis e-book icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:De 6 meest voorkomende onderhoudsfouten bij stoomketels

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: Elektrische Stoomketels Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren Thermische Olieketels Toepassingen voor Clean Steam Verhuur (elektrische) stoomketels Waterontharders en... Lees meer