Bijkomende 3D-AOI voor elektronicafabrikant E.D.&A.

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Bijkomende 3D-AOI voor elektronicafabrikant E.D.&A.

Elektronicafabrikant E.D.&A. investeert in een bijkomende 3D AOI in het kader van hun visie op doorgedreven kwaliteitsbewaking. Deze nieuwe machine wordt achteraan in de THT (Through Hole Technology) lijn geplaatst. E.D.&A. zoekt steeds naar nieuwe innovaties en past deze toe in haar productieproces.

Door de aanschaf van de bijkomende 3D AOI slaagt E.D.&A. erin om de THT-lijn voor een groot deel te automatiseren: robots plaatsen de componenten (grotendeels) automatisch, AOI-inspectie (Automated Optical Inspection) op de aanwezigheid en polariteit van de componenten, selectief solderen van de componenten en daarnaast de optische inspectie van de solderingen aan de onderzijde van de print met de nieuwe 3D AOI.

Hiermee ronden ze een laatste belangrijke stap af die de kwaliteit verder zal verhogen in hun Factory of The Future. De nieuwe machine zorgt voor een heel korte feedbacklus, waardoor er geen escalatie van eventuele reeksafwijkingen kan plaatsvinden.

Bijkomende 3D AOI inspecteert solderingen

E.D.&A. koos voor de Viscom full 3D AOI machine S3016 Ultra, wat belangrijk is, omdat zo ook o.a. de lead protrusion (pinlengte) geverifieerd kan worden. Hierop zijn bepaalde normen van toepassing en bovendien zijn deze pinlengtes extra belangrijk voor producten die worden ingebouwd.

Deze nieuwe machine heeft niet alleen een 3D-bottom camera, maar bijkomend nog 8 zijdelings geplaatste camera’s die een schaduwvrije inspectie onder een hoek bieden wat zorgt voor een goede beeldreconstructie. Deze camera’s bieden een hoog gebruiksgemak voor de operatoren: een klaar en duidelijk beeld maakt een juiste interpretatie en correcte herstelling van de eventuele afwijking mogelijk.

Het is een optische machine, wat maakt dat deze ook serienummers kan inlezen. Mooi meegenomen dus, want de resultaten van de inspectie kunnen eenvoudig overgepompt worden naar de serienummerdatabase. Zo kunnen ze bij E.D&A. waarborgen dat afwijkingen hersteld worden alvorens de besturingen verder te verwerken.

Geschreven door

E.D.&A.

E.D.&A. ontwikkelt, assembleert en test custom-made elektronische besturingen. Deze klantspecifieke elektronica is bestemd voor zowel industriële als consumententoepassingen, zoals industriële wasmachines, ventilatoren, melkkoeltanks, gashaarden, schuifdeuren, ovens, koffiemachines, enz. Lees meer