Aansturing weegsystemen vanuit PLC of indicator: wat is wenselijk?

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
52 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Aansturing weegsystemen vanuit PLC of indicator: wat is wenselijk?

Weegindicatoren zijn zeer multifunctioneel. Ze laten onder meer meetresultaten zien en andere relevante informatie zoals tolerantiecontroles. Een aantal modellen zijn te koppelen aan interne netwerk- en communicatiesystemen, waarmee ze vergelijkbare eigenschappen verkrijgen als PLC’s (programmeerbare logische eenheden).

Er zijn echter wel degelijk verschillen. Anton Bouwkamp, directeur-eigenaar van ABW, specialist in industriële weegtechniek, legt uit op welke gronden een PLC of juist een indicator de meest logische keuze is voor de aansturing van weegprocessen.

De complexiteit van de weegprocessen

De keuze voor een PLC of indicator hangt vooral samen met de complexiteit van de weegprocessen. Bouwkamp: “Voor de meest voorkomende weegprocessen volstaan de firmwareversies van de meestgebruikte Rinstrum indicatoren. Voor de complexere weegwensen biedt de vrij programmeerbare Rinstrum R420 indicator uitkomst. Laatstgenoemde is gebaseerd op de Lua programmeertaal en kan alles wat een PLC ook kan. Denk aan: het aansturen van stoplichtsystemen, het regelen van de toe- en afvoer van een product en de integratie met metaaldetectieapparatuur, printers, scanners en dergelijke. Heb je te maken met een zeer uitgebreid en complex weegsysteem, dan kun je eigenlijk niet zonder een PLC.”

Zowel PLC’s als indicatoren werken met voorwaardelijke logica. Bouwkamp: “De Rinstrum R400-serie beschikt voor dit doel over maximaal 32 I/O’s; PLC’s over een veelvoud daarvan. Hoe complexer een weegsysteem wordt, hoe meer logische contacten er zijn en hoe relevanter een PLC wordt.”

De uitgangssituatie

ABW benadert de situatie vooral pragmatisch. Bouwkamp: “Als een bedrijf niet eerder een weegsysteem in gebruik heeft gehad, dan bekijken we aan de hand van de gewenste functionaliteiten en de complexiteit van de weegprocessen welk van de twee de voordeligste optie is voor de (middel)lange termijn. Als een indicator geschikt is voor de gewenste aansturingsprocessen, dan is de keuze snel gemaakt. Het from scratch inregelen van een PLC is over het algemeen tijdsintensiever en daarmee duurder dan het inregelen van een indicator. Ook de aanschafprijs van de PLC zelf ligt een stuk hoger. Breidt een bedrijf bestaande weegprocessen uit en wordt er al gebruikgemaakt van een PLC? Dan is juist het opnieuw inregelen van de PLC een logischere en vaak snellere keuze.”

Article image of: Aansturing weegsystemen vanuit PLC of indicator: wat is wenselijk?

De beste oplossing voor uw bedrijf

Data-uitwisseling met bestaande netwerk- en communicatiesystemen is naast PLC-weegsystemen (via Profinet of EtherNet/IP) ook te realiseren met de Rinstrum R400-serie indicatoren. Door middel van een on-site inspectie en in samenspraak met uw IT’er(s) brengt ABW graag de beste oplossing(en) voor uw industriële weegprocessen in kaart. Voor minimale hinder van productieprocessen vindt het inregelen en testen zoveel mogelijk op afstand plaats.

Lees meer op de websiteicon.arrow--dark

Geschreven door

AB weegtechniek

Lees meer