7 redenen om nu al na te denken over duurzame stoom

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: 7 redenen om nu al na te denken over duurzame stoom

Je kunt er niet omheen, op alle aspecten wordt er gekeken hoe we een duurzaam bestaan kunnen creëren voor 2050. Dat betekent dat alle industrie in 2050 gasloos moet zijn. Momenteel is aardgas nog steeds verreweg de grootste energiedrager. 30 jaar lijkt een lange tijd en mogelijk stel je daardoor dit transitieproces nog even uit. Scharff Techniek geeft 7 redenen waarom je ook vandaag al moet nadenken over een klimaatneutraal 2050 en legt uit hoe je stoomproductie kunt verduurzamen.

1. Er zijn verschillende opties om te verduurzamen; van waterstof, biomassa, aardwarmte tot elektrificatie. Welke keuze maak je dan? De Routekaart Elektrificatie Industrie heeft berekend en uitgestippeld wat de meest kansrijke route is tot 2030 en 2050, aan de hand van berekende toekomstige industriële energiebehoeften. Elektrificatie zal minimaal 60% van de totale behoefte van de industrie invullen in 2050. Deze berekening maakt duidelijk dat overheid, netbeheerders, elektriciteitsproducenten en industrie nu al investeringen kunnen doen die robuust zijn voor de toekomst. De investering in elektrificatie van het productieproces is dus geen tijdelijk fenomeen in de markt. Op het gebied van stoomproductie zijn elektrische stoomketels of e-boilers een goed alternatief om elektrificatie en verduurzaming te realiseren. Scharff Techniek heeft hier veel ervaring mee en levert en installeert dit type al meer dan 10 jaar.

2. Om stoomproductie te verduurzamen kun je in een elektrische stoomketel investeren. Deze wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ondanks dat er in de toekomst hard gewerkt gaat worden aan de elektrische infrastructuur, is het belangrijk om de huidige mogelijkheden voor de gewenste infrastructuur te controleren. Er zijn namelijk een aantal knelpunten in het elektriciteitsnetwerk waardoor er een lange wachtlijst is in sommige gebieden. Nog een reden om ver vooruit te kijken. Neem contact op met jouw energieleverancier om te weten te komen óf een elektrische aansluiting mogelijk is, en welk vermogen maximaal geleverd kan worden.

3. Het kan ook financieel voordeling zijn om nu al na te denken over verduurzamen door beschikbare subsidies. Op dit moment stimuleert de overheid elektrificatie door subsidieregelingen. Soms moet de elektrische infrastructuur tot aan het bedrijf aardig uitgebreid worden. Een ingreep dat de investering een stuk duurder maakt. Laat Scharff Techniek je informeren over mogelijke subsidieregelingen.

4. Door de stijgende energieprijzen op dit moment beseft iedereen hoeveel impact een stijgende kostenpost, waar een bedrijf afhankelijk van is, kan hebben. In de Routekaart Elektrificatie worden aanbevelingen gedaan om het contrast tussen de prijs van aardgas en elektriciteit de vergroten. De jaarlijkse CO2-heffing die eraan komt is een praktisch voorbeeld van hoe de kosten voor gas alleen maar zullen toenemen in de toekomst.

5. Vergeet ook niet het veranderende koopgedrag van de markt. Duurzame producten en productie worden steeds belangrijker voor de consument. Hoe ontwikkelt die trend zich de komende 10 jaar? Mogelijk is verduurzamen ver voor 2050 daardoor al relevant.

6. Wanneer een bedrijf in de toekomst wil uitbreiden of verhuizen naar een nieuwe locatie, is het mogelijk gedwongen om eerder na te denken over de verduurzaming van het productieproces. Nieuwe bedrijventerreinen beschikken lang niet altijd meer over een gasaansluiting. Ga van te voren goed na of het nieuwe terrein gasloos wordt opgeleverd.

7. Ook al wacht je nog even met nieuwe duurzame investeringen, je kunt ook op dit moment al het brandstof gebruik, en dus de CO2 uitstoot, terugdringen met kleine ingrepen aan de bestaande installatie.

Wil je meer weten over verduurzamen op het gebied van stoom? Neem contact op met Scharff Techniek voor meer informatie of kijk op onze website.

Info elektrische stoomketels icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:7 redenen om nu al na te denken over duurzame stoom

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: Elektrische Stoomketels Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren Thermische Olieketels Toepassingen voor Clean Steam Verhuur (elektrische) stoomketels Waterontharders en... Lees meer