6 tips voor het kiezen van zelfreinigende filters voor waterbehandeling

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: 6 tips voor het kiezen van zelfreinigende filters voor waterbehandeling

Geautomatiseerde zelfreinigende filtratiesystemen worden gebruikt voor diverse applicaties die veel voorkomen bij waterbehandeling (specifiek bij waterfiltratiesystemen voor koelwater, inkomend water, proceswater en afvalwater). Bij het kiezen van een filtratieoplossing spelen deze 6 factoren een belangrijke rol.

Om een passende waterfiltratieoplossing met zelfreinigende filters te kunnen ontwerpen, zijn er 6 zaken waar je rekening mee moet houden:

1.
Wat is de waterbron? Hoe is het gesteld met de waterkwaliteit en is er een eventuele voorfiltratiefase aanwezig (zo ja, wat voor type voorfiltratie)?

2.
Wat is je doel? Om wat voor toepassing gaat het? Wat wil je beschermen? Wil je bijvoorbeeld het verstoppen van spuitnozzles tegengaan waarvoor 125 micron genoeg is? Gaat het om koelwater waar 100 micron voldoende is of heb je 200 micron nodig voor UF-bescherming?

3.
Heb je wel echt zeer kleine filterfijnheden nodig? Het is een trend dat klanten naar extra kleine filterfijnheden vragen, maar dat is vaak helemaal niet nodig. En als het niet nodig is, dan adviseer ik het ook niet, aangezien het de aanschafkosten van filters enorm opdrijft.

4.
Hoe hoog is de inlaat- en uitlaatdruk van het proces waar het filter in moet komen? Deze gegevens moeten zeker in het advies worden meegenomen, aangezien de meeste problemen ontstaan door een gebrek aan druk. Dit laatste is belangrijk voor de juiste werking van de reinigingsactie.

5.
Footprint, hoeveel inbouwruimte heb je beschikbaar? Soms moet ik bij klanten rekening houden met een smalle footprint, maar dan kan ik vaak wel de hoogte in (een verticale opstelling). Ook dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden voor de oplossing.

6.
Hoe groot is je budget? Er zijn vele opties voor zelfreinigende filters met verschillende prijskaartjes (denk aan de constructiematerialen, koolstofstaal met epoxycoating of ­volledig roestvrij staal 316, type elektrisch of ­hydraulische aandrijving, instrumentatie, certificaten NSF, Attestation de Conformité Sanitaire (ACS) etc.).
Door met deze 6 punten rekening te houden, kom je tot de meest optimale filtratieoplossing voor een waterfiltratietoepassing.

Gerard de Ruiter
Specialist procesfiltratie bij Hitma

Geschreven door

Logo van:6 tips voor het kiezen van zelfreinigende filters voor waterbehandeling

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer