Verwijdering van gedenatureerde weiproteïnen, vet en bacteriën met SW organische membraan elementen
Het gebruik van SW-elementen voor microfiltratie (organisch membraan) voor de verwerking van WPC 35, maakt het mogelijk om in hetzelfde proces natuurlijke weiproteïnen (permeaat) te fractioneren en vet en bacteriën (retentaat) te concentreren.
Door verwerking bij 10°C is het mogelijk om tot wel 20 uur aan productie te draaien zonder CIP, vergeleken met 8-10 uur productietijd bij het gebruik van een keramisch MF-systeem bij 50 °C.
De natuurlijke weiproteïnen kunnen door verdere UF-concentratie worden geconcentreerd tot de hoge kwaliteit van WPI en WPC.
Waarom richten we ons op het verwijderen van zowel vet als bacteriën bij de verwerking van wei?
De meeste wei wordt verwerkt tot WPC en WPI wegens de hoge voedingswaarde en functionele eigenschappen. De waarde van WPC neemt echter af als de wei een hoog bacteriegehalte heeft, en voor de productie van WP is een vetverwijderingsproces noodzakelijk.
De resterende vetten die aanwezig zijn in wei, zijn grotendeels fosfolipiden en lipoproteïnen van vetbolletjes. Daarom is het moeilijk om deze van de proteïnen te scheiden met behulp van traditionele scheidingstechnieken, zoals centrifugeren.
De organische MF SW-membranen hebben een poriëngrootte van circa 0,1 µm. Het membraan heeft een lagere doorlaatbaarheid van natuurlijke weiproteïnen dan de keramische membranen. Door gebruik te maken van diafiltratie is het echter mogelijk om 80% van de natuurlijke weiproteïnen in het permeaat terug te winnen.
In dit proces wordt meer dan 95% van het vet verwijderd en nemen de bacteriën af met 99%. In combinatie met diafiltratie ontstaat tevens een hoge proteïnen opbrengst.
Het proces verdient de voorkeur voor de productie van WPI van zeer hoge kwaliteit met een zeer laag vet- en bacteriëngehalte. De MF SW-membranen hebben als bijkomend voordeel dat ze aanzienlijk minder energie verbruiken en zorgen voor een productietijd tot wel 20 uur, met minder stilstandtijd voor reiniging.
href=/pip title=Klik_voor_meer_info>