Weggooien soms beter voor het milieu

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Weggooien soms beter voor het milieu

Het zal je misschien verbazen, maar soms is weggooien beter voor het milieu. En dan bedoel ik het toepassen van single-use technologie in (bio)farmaceutische en andere ultrapure processen.

Het is moeilijk te geloven dat het weggooien van procesonderdelen na gebruik milieuvriendelijker is dan RVS-systemen reinigen, maar toch is het waar. Ik had het privilege om aanwezig te zijn bij het seminar ‘Disposable Solutions for Biomanufacturing’ in München waar dit opnieuw werd bevestigd.

Nu denk je misschien: “één praatje, wat zegt dat nou?”, maar dit onderwerp houdt mij al veel langer bezig. De waarheid is dat toen ik net voor Hitma UltraPure ging werken ik het eigenlijk niet geloofde. Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet stop met graven totdat ik zeker weet of iets wel of niet waar is. En wat blijkt? Als je de plussen en minnen bij elkaar optelt, wint single-use het met vlag en wimpel. Door single-use systemen te gebruiken kun je alleen al je waterverbruik met 30-40% terugbrengen.
Om er maar eens een getalletje tussendoor te gooien.

Ik bleef zoeken naar het tegendeel, maar elke keer werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Toch fijn dat ik farmaceutische bedrijven over single-use oplossingen mag vertellen met de wetenschap dat het medicijn dat er doorheen stroomt, naast dat het patiënten gaat helpen, ook nog zo duurzaam mogelijk is geproduceerd.
Nog niet overtuigd van de (milieu) voordelen van single-use? Ik daag je uit erin te duiken! En vind je iets wat het voor- en/of tegendeel bewijst? Dan hou ik me aanbevolen.

Anne Marijke Zwarts

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Weggooien soms beter voor het milieu

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer