Waterzuivering: Nereda-Verdygo technologie is doorbraak in duurzaamheid

icon.highlightedarticle.dark Waterbehandeling
213 bekeken Laatste wijziging: 20 december 2024
Nereda Verdygo Package Plant op de rwzi in Weert van Waterschapsbedrijf Limburg. De afvalwaterzuiveringsinstallatie combineert Nereda (bacterie)korrels voor de zuivering met de Verdygo bouwwijze.
Nereda Verdygo Package Plant op de rwzi in Weert van Waterschapsbedrijf Limburg. De afvalwaterzuiveringsinstallatie combineert Nereda (bacterie)korrels voor de zuivering met de Verdygo bouwwijze. | Foto: Waterschapsbedrijf Limburg

In oktober 2024 is de eerste Nereda Verdygo Package Plant in gebruik genomen op de rwzi Weert van Waterschapsbedrijf Limburg. Deze nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie combineert Nereda (bacterie)korrels voor de zuivering met de Verdygo bouwwijze. Deze wereldprimeur betekent een doorbraak in duurzaamheid.

De innovatieve Nereda-technologie biedt een efficiënte oplossing voor waterzuivering. De technologie is ontwikkeld door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in samenwerking met Nederlandse waterschappen en universiteiten. De techniek is gebaseerd op het gebruik van speciale bacteriekorrels waarmee afvalwater effectief omgezet wordt in schoon water, dat geschikt is voor toepassingen zoals irrigatie in de landbouw.

Modulaire toepassingen

De Nereda Verdygo Package Plant (NVPP) is een mobiele versie van de Nereda techniek. De NVPP is modulair en verplaatsbaar en kan zowel klein- als grootschalig relatief snel en gemakkelijk worden opgebouwd op plekken waar behoefte is aan gezuiverd zoetwater. Dit maakt de NVPP circulair en geschikt voor meerdere toepassingsmogelijkheden, zoals irrigatiewater in de landbouw of glastuinbouw, specifieke industriële toepassingen, droogtebestrijding in beken, en bij nieuwe woonwijken. De NVPP is een coproductie van Waterschapsbedrijf Limburg, SBE Eijsden en Royal HaskoningDHV.

Hoe werkt de Nereda-technologie?

Nereda is een unieke waterzuiveringstechnologie die gebruikmaakt van speciale bacteriekorrels om afvalstoffen in het water af te breken. In tegenstelling tot traditionele waterzuiveringsprocessen, waarin slibvlokken langzaam bezinken, bevatten deze actief-koolkorrels bacteriën die het afval versneld afbreken. De korrels bezinken niet alleen veel sneller, maar bevatten zowel zuurstofrijke als zuurstofarme en zuurstofloze zones, waardoor aerobe en anaerobe bacteriën tegelijkertijd hun werk kunnen doen.

Het hele zuiveringsproces (nitrificatie, denitrificatie en biologische fosfaatverwijdering) kan zo binnen één tank plaatsvinden. Dat betekent dat er geen veelvoud aan bassins nodig zijn, en dat het slib niet van het ene naar het andere bassin overgepompt hoeft te worden. Dit maakt Nereda niet alleen ruimtebesparend, maar ook veel energiezuiniger dan conventionele zuiveringen. Het water dat overblijft na zuivering is schoon genoeg om te gebruiken voor irrigatie of in industriële processen.

Voordelen Nereda ten opzichte van traditionele waterzuivering

  1. Ruimtebesparing en efficiënter energiegebruik:
    Door het compacte ontwerp met de bacteriekorrels nemen Nereda-installaties minder ruimte in dan conventionele zuiveringssystemen, die vaak meerdere grote tanks en verschillende zuiveringsstappen vereisen. Het volledige zuiveringsproces vindt plaats in één tank, wat de installatiekosten en onderhoudskosten verlaagt en tegelijkertijd een snelle installatie mogelijk maakt.
  2. Geen chemische toevoegingen en lagere energiekosten:
    De Nereda-technologie vereist geen toevoeging van chemicaliën, wat de impact op het milieu vermindert en de operationele kosten verlaagt. Bovendien is het energieverbruik van het Nereda-proces lager, wat bijdraagt aan een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot. Deze voordelen maken Nereda niet alleen duurzaam, maar ook kosteneffectief.
  3. Flexibiliteit en inzetbaarheid op diverse locaties:
    Dankzij de modulaire opzet van de Package Nereda-installatie kan deze technologie eenvoudig en snel geïnstalleerd worden op uiteenlopende locaties. Dit maakt de technologie uitermate geschikt voor toepassingen in onder meer landbouwgebieden met watertekorten en industriële omgevingen met een grote waterbehoefte. In tijden van droogte zorgt de installatie voor meer flexibiliteit in bestaande watersystemen.
  4. Productie van waardevolle bijproducten:
    Naast de waterzuivering produceert de Nereda-technologie waardevolle bijproducten, zoals biogas en biopolymeren, die opnieuw ingezet kunnen worden voor energieopwekking of andere industriële processen. Dit draagt bij aan een circulaire economie en maakt het zuiveringsproces nog duurzamer.

Modulaire Verdygo onderdelen worden samengebouwd voor de rwzi Weert
Modulaire Verdygo onderdelen worden samengebouwd voor de rwzi Weert | foto: WBL

Verdygo-systeem

Een andere bekende innovatie in waterzuivering is het Verdygo-systeem. Dit systeem is, net als Nereda, compact en gericht op duurzaamheid, maar het grootste verschil zit in de zuiveringsaanpak. Verdygo is modulair en maakt gebruik van flexibele modules voor verschillende afvalwaterbehandelingsstappen, terwijl Nereda het hele zuiveringsproces in één tank uitvoert. Nereda’s snellere bezinking en chemievrije benadering bieden vooral voordelen voor toepassingen in de agrarische en industriële sectoren. De combinatie van Nereda en Verdygo levert de flexibele Nereda-Verdygo Package Plant op, die nu in Weert draait.

Breder toepasbaar

De Nereda-technologie heeft wereldwijd interesse gewekt en biedt oplossingen voor tal van wateruitdagingen.

Agrarische sector

Naast de zuivering van stedelijk afvalwater blijkt de technologie vooral veelbelovend voor de agrarische sector, waar droogteproblemen steeds urgenter worden. Door afvalwater op een efficiënte manier om te zetten in schoon water kunnen boeren hun gewassen besproeien, zonder extra druk te leggen op schaarse grondwaterreserves.

Industriewater en kleinschalige toepassing

Ook in industriële omgevingen biedt Nereda een toekomstbestendige oplossing. Bedrijven die veel water nodig hebben, zoals in de voedselproductie en de chemische industrie, kunnen hun eigen afvalwater zuiveren en hergebruiken, wat de kosten verlaagt en een kleinere ecologische voetafdruk achterlaat. Daarnaast maakt de modulaire aard van de installatie het mogelijk om deze in kleinere omgevingen toe te passen, zoals ziekenhuizen en hotels die continue waterzuivering nodig hebben.

Gebieden met beperkt schoon water

Wereldwijd zijn er inmiddels al meer dan 100 Nereda-projecten gerealiseerd in landen zoals Zuid-Afrika, Brazilië en Australië en de VS. Deze technologie kan van onschatbare waarde zijn in gebieden met beperkte toegang tot schoon water, waar waterbesparing en hergebruik essentieel zijn.

Droogtebestrijding en waterbeheer

Droogte en waterbeheer is een groeiend probleem. Nereda kan bijdragen aan een oplossing, omdat deze techniek het water zo ver zuivert dat het hergebruikt kan worden. Dit helpt om de druk op natuurlijke waterbronnen te verlichten, wat gezien de groeiende klimaatuitdagingen steeds belangrijker wordt. Nereda speelt zo een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie, waarin water een waardevolle, herbruikbare grondstof wordt. Dit sluit naadloos aan bij de missie van de Nederlandse waterschappen om waterbeheer duurzamer en toekomstbestendig te maken.

Nereda Verdygo Package
Plant. Links de bufferzone
met de influent-,
effluent-
en slibbuffers; in
het midden
de operations
container met blowers,
pompen en cormpressors;
rechts de 3 Nereda
reactoren, waar de
zuivering
plaatsvindt
Nereda Verdygo Package Plant. Links de bufferzone met de influent-, effluent- en slibbuffers; in het midden de operations container met blowers, pompen en cormpressors; rechts de 3 Nereda reactoren, waar de zuivering plaatsvindt | foto: WBL

Stappenplan: Zo bouw je een Nereda-installatie

Een Nereda-installatie implementeren is eenvoudig en bestaat uit de volgende stappen:

  1. Locatieanalyse en vaststellen waterbehoefte:
    Bepaal de benodigde waterzuiveringscapaciteit en kies een geschikte locatie, zoals een landbouwgebied of industrieterrein.
  2. Installatie van tanks en systemen:
    De modulaire tanks kunnen snel en flexibel worden geplaatst, waardoor de installatie indien nodig eenvoudig uitgebreid of verplaatst kan worden.
  3. Inbrengen van bacteriekorrels:
    De bacteriekorrels, de kern van het Nereda-proces, worden in de tanks geplaatst en starten het zuiveringsproces direct.
  4. Inbedrijfstelling en monitoring:
    Het proces wordt continu gemonitord en geoptimaliseerd om ervoor te zorgen dat het gezuiverde water voldoet aan de gestelde normen.
  5. Beheer van bijproducten:
    Het slib dat tijdens het proces ontstaat, kan worden ingezet voor biogasproductie en biopolymeren (Kaumera), wat het proces verder verduurzaamt.

Bekijk hieronder hoe de technologie werkt:

Meer lezen over afvalwaterzuiveringstechnieken?

15 technieken om medicijnresten uit rioolwater te halen

Medicijnresten uit afvalwater verwijderen met Aurea-techniek

Geschreven door Loet van Bergen

Lees meer van Loet van Bergen icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark