Waterontzilting op ­zonne-energie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
71 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Waterontzilting op ­zonne-energie

🇳🇱 Amsterdam, Nederland
D-SAL, een ontziltingstechiek van de Amsterdamse startup PERA in samenwerking met de Universiteit van Zürich en de KAUST-universiteit in Saoedi-Arabië, kan duurzaam zoet water uit zout water produceren met zon. De techniek werkt op basis van verpulverde koolstof en zou qua efficiëntie andere ontziltingsmethoden op zonne-energie ver achter zich laten. Een combinatie van kool met geïncorporeerde katoenvezels laat het zoute water door het materiaal stromen. Meer specifiek gaat het om ‘carbonized compressed powder’.

CCP bestaat uit een chaotisch netwerk van micro- en nanokanalen, waarmee zout en brak water effectief van zout worden ontdaan. CCP is er in overvloed, het materiaal is goedkoop, wat het gebruik breed inzetbaar maakt in arme landen. Het huidige ontwerp kan 12-15 liter zoet water per dag per m2 aanmaken. Dat is 3x zo veel als gangbare ontziltingssystemen op zon, terwijl de kosten slechts een derde bedragen van de modernste zonne-ontziltingsinstallaties. Het energieverbruik is circa de helft van omgekeerde osmose-installaties, de gangbare techniek.

D-SAL is een modulair system en kan uitkomst bieden in landelijke gebieden met een lage bevolkingsdichtheid. Een eenvoudig systeem van 16 m2 is voldoende om een complete familie te voorzien van voldoende water voor drinken, koken en bewatering. Een veldexperiment staat op stapel in een halfwoestijngebied in Brazilië. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark