De focus ligt op 4 onderzoeksgebieden:
- Teelt
- Procestechnologie
- Productontwikkeling
- Kennisdeling
Waterlinzen, beter bekend als eendenkroos, zijn eiwitrijk en kunnen efficiënt geteeld worden in bestaande systemen. Dit kan bijvoorbeeld tussen bloembollen. Dat maakt de teelt tot een aantrekkelijke optie voor de agrifoodsector. Binnen het project onderzoekt een werkgroep bewerkingstechnieken om waterlinzen na de oogst geschikt, veilig en aantrekkelijk te maken voor de markt.
Er wordt vooral gekeken naar droogtechnieken die de eiwitkwaliteit behouden, zoals refractance window drying (RWD) en agitated thin film drying (ATFD). RWD is een droogtechniek om voedsel of andere biomassa snel te drogen met infraroodstraling en warm water.
Het proces maakt gebruik van een dunne laag water die het voedsel bedekt tijdens het drogen, de ‘refractance window’. Het water breekt de lichtstralen en zorgt voor een effectief energietransport naar het voedsel, zonder dat dit bloot staat aan intense directe warmte. Bij AFTD wordt het materiaal in een dunne laag continu opgeschud. Dit is een efficiënte manier om vloeistoffen of vloeibare mengsels snel te drogen.
Daarmee is eendenkroos nog niet zomaar geschikt als voedingseiwit. De geur van waterlinzen en de groene kleur werpen namelijk op dit moment nog een drempel op voor de industrie. Er is dus nog een weg te gaan om het kroos met succes te kunnen verwerken tot alternatieve eiwitbron in de voedingsindustrie. Het project wordt mede gefinancierd door Regieorgaan SIA en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.