Viega persmachines Pressgun 6 Plus en Pressgun Picco 6 Plus nu smart

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Viega persmachines Pressgun 6 Plus en Pressgun Picco 6 Plus nu smart

Hoogwaardig persgereedschap is essentieel voor een vakkundige en economische installatie van buisleidingen. Met een compleet nieuwe generatie persmachines biedt Viega nu voor alle segmenten van de installatiemarkt – van zzp’er tot landelijk opererend installatiebedrijf – een passende persmachine. Tot het persmachine-programma behoren ook de Pressgun 6 Plus en Pressgun Picco 6 Plus die met slimme functies naast maximale betrouwbaarheid ook tal van andere belangrijke voordelen bieden. Zo kunnen de persmachines bijvoorbeeld via Bluetooth en de Viega app met een smartphone worden geïndividualiseerd.

Complete lijn
De nieuwe generatie persmachines omvat de Pressgun 6, Pressgun Picco 6, Pressgun 6 Plus en Pressgun Picco 6 Plus. De traditionele pistoolvorm is daarbij alleen bij de Pressgun 6 Plus behouden gebleven. De Pressgun 6 en Pressgun Picco 6 zijn een combinatie van pistool- en in-lijn model. De Pressgun Picco 6 Plus is volledig als in-lijn model uitgevoerd. Bij deze vorm vormt de machine als het ware een verlengstuk van de arm wat met name bij werkzaamheden in kleinere ruimtes voordelen biedt.

Comfortabel werken
Bij het gebruik op de bouwplaats onderscheiden de Pressgun 6 Plus en Pressgun Picco 6 Plus zich door hun eenvoudige bediening. De machines zijn uitstekend uitgebalanceerd en voorzien van LED-verlichting, waarmee – ook op bouwlocaties waar het wat donkerder is – het werkgebied altijd optimaal verlicht is. De afmetingen van de Viega Pressguns zijn compact en de persbekkenbevestiging draaibaar. Bij de Pressgun 6 Plus uitvoeringen is de kop zelfs – eindeloos – 360 graden te draaien. Daarmee kunnen de machines ook uitstekend in krappe ruimtes en moeilijke perssituaties worden gebruikt. Met geïntegreerde ophangpunten voor een draagriem zijn de persmachines ergonomisch uitstekend te hanteren.

Energiezuinig aandrijfconcept
Ook het aandrijfconcept van de persmachines werd belangrijk vernieuwd. De batterijgrootte van de nieuwe Pressguns bleef weliswaar gelijk maar de batterijcapaciteit nam met 25 procent toe. Het energiezuinige aandrijfconcept van de Pressgun 6 Plus maakt daarnaast ca. 35 procent meer persingen mogelijk dan voorheen. De accu van de persmachine kan nu ook in de auto worden opgeladen, waardoor bijvoorbeeld tussen twee klussen door de accu weer volledig kan worden opgeladen. De bedrijfsstatus van de nieuwe Viega persmachines is in één oogopslag af te lezen op het LED-kleurendisplay van de gereedschappen.
De Pressgun Picco 6 Plus wordt aangedreven door een oplaadbare 12 Volt accu, waardoor de afmetingen en het gewicht aanzienlijk minder zijn dan bij voorgaande versies. Elke persing is binnen ongeveer vier seconden voltooid – dat bespaart extra installatietijd.
Het onderhoudsinterval van de Pressgun 6 Plus en Pressgun Picco 6 Plus bedraagt 40.000 persingen of vier jaar – afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. De LED-display en de app Viega Tool Services signaleren het komende onderhoud. Na 42.000 voegwerkzaamheden is er een automatische veiligheidsuitschakeling.

Krachtig en eenvoudig te bedienen
Met een perskracht van 32 kN is de Pressgun 6 Plus ontworpen voor metalen persfittingsystemen in de afmetingen 12 tot en met 108 mm, voor Megapress dikwandig stalen buisverbindingen van 3/8 tot en met 2 inch, en voor grotere nominale diameters tot 4 inch in combinatie met de Pressgun-Press Booster. Daarnaast leent de persmachine zich voor kunststof leidingsystemen in de afmetingen 12 tot en met 63 mm.
De bijzonder compacte Pressgun Picco 6 Plus weegt slechts 1,6 kg en is nauwelijks groter dan een accuschroevendraaier. Deze persmachine levert 24 kN perskracht en verwerkt metalen persfittingen van 12 tot en met 35 mm, Megapress dikwandig stalen buisfittingen van 3/8 tot en met 3/4 inch en kunststof leidingsystemen van 12 tot en met 35 mm.

Slimme besturing van persmachines
De Pressgun 6 Plus en de Pressgun Picco 6 Plus bieden standaard geïntegreerde slimme functies die het werken op de bouwplaats ondersteunen. De nieuwe Viega persmachines zijn via Bluetooth gekoppeld met de app Viega Tool Services die op de smartphone wordt geïnstalleerd. Vervolgens is informatie over de onderhoudsstatus, het resterende batterijvermogen of het aantal voltooide persingen op de smartphone te controleren. Ook is het mogelijk om met de app voor individuele gebruikers een blokkering in te stellen – handig en veilig wanneer tussen de middag wordt geluncht. Bij de Pressgun 6 Plus en de Pressgun Picco 6 Plus is de Viega AutoCycle-modus voorgeprogrammeerd, waarmee de fittingen in één keer worden vastgeperst.

Viega SmartCycle-modus
Het persproces wordt hierbij automatisch tussentijds gestopt voor een laatste controle of fitting en persbek goed zijn gepositioneerd. Is dit het geval dan vindt de feitelijke persing plaats. De SmartCycle-modus zorgt voor een belangrijke kwaliteitsverbetering waarmee niet alleen foutieve persingen worden voorkomen maar ook de onderhoudskosten verder terug worden gebracht.

Pressgun 6 en Pressgun Picco 6
Voor toepassingen waarbij de smart-functies niet nodig zijn, biedt Viega binnen de Pressgun-familie de modellen Pressgun 6 en Pressgun Picco 6. Ook deze werden volledig opnieuw ontwikkeld en zijn uitgerust met een 18 Volt accusysteem. De modellen zijn niet alleen bijzonder robuust, maar onderscheiden zich ook door de slanke behuizing en daarmee het comfortabele gebruik. Ook de batterijen van de Pressgun 6 en de Pressgun Picco 6 werden vernieuwd en bieden nu 25 procent meer capaciteit. Dat betekent dat ook 25 procent meer kan worden geperst zonder opnieuw op te laden. De 270 graden draaibare persbekhouder van de nieuwe persmachines vergemakkelijkt ook het werk.
De Pressgun 6 met 32 kN perskracht is ontworpen voor metalen persfittingsystemen in de afmetingen 12 tot en met 108 mm, voor Megapress stalen buisverbindingen van 3/8 tot en met 2 inch en voor kunststof leidingsystemen in de afmetingen 12 tot en met 63 mm. De Pressgun Picco 6 biedt 24 kN perskracht en wordt ingezet voor het verwerken van metalen persfittingen van 12 tot en met 35 mm, Megapress dikwandige stalen buisfittingen van 3/8 tot en met 3/4 inch en kunststof leidingsystemen van 12 tot en met 35 mm.

Geschreven door

Viega Nederland

De Viega Groep behoort met wereldwijd meer dan 4.700 medewerkers tot de belangrijkste producenten van installatietechniek. Naast buisleidingsystemen behoren voorwand- en afvoertechniek tot het productenprogramma. Het assortiment omvat circa 17.000... Lees meer