Veilig overpompen van vloeistof uit verzegelde IBC’s

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
101 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Veilig overpompen van vloeistof uit verzegelde IBC’s

Overpompen van chemicaliën uit IBC-containers kan veilig en schoon met een zelfaanzuigende ­centrifugaalpomp met CDS-­koppeling. De kunststof k­oppeling met pakking is bestand tegen ­agressieve stoffen, en is voorzien van veerbelaste terugslagkleppen.

Tekst: Erik te Roller | Fotografie: Flux pompen

Overpompen van chemicaliën uit IBC-containers hoeft geen probleem meer te zijn, want sinds kort is hiervoor de zogeheten Safetec pompset. Deze set van Flux pompen bestaat uit een zelfaanzuigende centrifugaalpomp, die via een CDS-koppeling op de zuigbuis van een dubbelwandige IBC kan worden aangesloten. Het gaat om een koppeling en contrakoppeling van kunststofmateriaal, voorzien van een pakking. Beide zijn bestand tegen agressieve chemicaliën. Ook zijn de koppelstukken voorzien van veerbelaste terugslagkleppen, zodat er bij het ontkoppelen geen vloeistof kan wegstromen en er geen vuil in de container kan komen.

Verontreiniging

“Bij een conventionele vatpomp schroef je het deksel van de IBC los en steek je een staaf door de opening in de vloeistof”, legt Mario Doornenbal, directeur van Flux Pompen Benelux in Zevenaar, uit. “Onderin zit de pompwaaier die via een as binnen de staaf verbonden is met de motor, die zich buiten de IBC bevindt. Een nadeel van deze werkwijze is, dat er verontreinigingen in de vloeistof terecht kunnen komen. Ook kan er vloeistof bij de motor komen als de asafdichting niet goed is.”

Article image of: Veilig overpompen van vloeistof uit verzegelde IBC’s

Safetec

De nieuwe Safetec set kent dit nadeel niet. De pomp wordt via een slang met de CDS-koppeling op de zuigbuis van de IBC aangesloten. Het verzegelde schroefdeksel blijft dicht. Doordat het zegel intact blijft, kan de leverancier aan een geretourneerde IBC meteen zien, dat deze zonder spoelen of reinigen opnieuw gevuld kan worden. De klant betaalt dan geen schoonmaakkosten meer.

Ook kan er bij dit systeem geen vloeistof bij de motor van pomp komen, omdat waaier en motor magnetisch gekoppeld zijn. De pomp bevindt zich in een kleine behuizing, die aan een wand gemonteerd kan worden. Mocht er vloeistof weglekken, dan valt die onderin de behuizing, waar een lekdetectie aanwezig is.

Sensor

Een sensor detecteert wanneer er geen vloeistof meer aangezogen wordt en de IBC dus leeg is. De pomp schakelt dan automatisch uit. “Met een vloeistofmeter erbij kun je ook een batch instellen van bijvoorbeeld 63,6 liter”, zegt Doornenbal. “Daarbij vindt er ook een correctie plaats voor de seconden die het duurt, voordat de aangezogen vloeistof de ingeschakelde pomp bereikt.”

Touchscreen

De Comfort en de Comfort D versies van de pompset zijn voorzien van een touchscreen, waarop verschillende zaken zijn af te lezen en waarmee de pomp eventueel handmatig aan- en uitgezet kan worden. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark