Ultrasone flowmeting ideaal voor lage debieten

icon.highlightedarticle.dark Automatisering
94 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Ultrasone flowmeting ideaal voor lage debieten

Ultrasone flowmeting is zeer ­geschikt voor het meten van laag-debiet vloeistofstromen in de food en farma-industrie. Deze techniek is nauwkeurig, kent een hoge lineariteit en beïnvloedt de flow niet.

Leendert van der Ent | Beeld: Bronkhorst

Om lage debieten te meten, bestaan diverse opties. Thermische flowmeting is vooral geschikt voor zeer lage debieten in de orde van een gram per uur. Coriolis-flowmeting is ook prima voor het meten van lage debieten, maar heeft als nadeel dat het trillingsgevoelig is, wat het voor sommige toepassingen minder geschikt maakt. Dit verklaart mede het succes van ultrasone flowmeting, een toepassing waarvoor Bronkhorst sinds 2017 de ES-FLOW op de markt heeft. Deze flowmeters zijn geschikt voor debieten van 2 tot 1.500 milliliter per minuut.

“Bij in-lijn toevoeging worden additieven via de leiding met de ­flowmeter nauwkeurig en ­traceerbaar aan de hoofdleiding toegevoegd”
Ferdinand Luimes, Bronkhorst

Vloeistofonafhankelijk

Ultrasone flowmeters werken als volgt: aan één kant van een rechte buis wordt een ultrasoon signaal verzonden, aan de andere kant van de buis wordt dit signaal weer opgevangen. De door de vloeistof veroorzaakte vertraging waarmee dit signaal wordt opgepikt, bepaalt de flow. Product manager liquid flow technologies Ferdinand Luimes: “Er zijn wel meer factoren in het spel: ons algoritme corrigeert voor de temperatuur van de vloeistof en de dichtheid en stroperigheid daarvan (actuele geluidssnelheid). Een klant kan dus temperatuur- en vloeistofonafhankelijk de flow meten.”

Article image of: Ultrasone flowmeting ideaal voor lage debieten
Article image of: Ultrasone flowmeting ideaal voor lage debieten

In-lijn toevoeging

De delen van ES-FLOW flowmeters die in aanraking komen met de vloeistof zijn uitgevoerd in roestvast staal, terwijl de behuizing van aluminium (ES-113C) of rvs (ES-113I) is. Dat maakt de flowmeters goed reinigbaar en geschikt voor inzet in de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie. Luimes: “Een toepassing die steeds belangrijker wordt, is de in-lijn toevoeging van additieven. Er is dus geen mengvat meer nodig; additieven kunnen via de leiding met de flowmeter zeer nauwkeurig en volledig traceerbaar aan de hoofdleiding worden toegevoegd.”

Zonder display

Naast de ES-FLOW met een display heeft Bronkhorst recent de versie ES-113C zonder display gelanceerd. Die is niet alleen goedkoper, maar is vanwege zijn compactheid ook heel makkelijk in te bouwen. “Want daar is deze variant voor bedoeld: inbouw in de machines van derden. Ingebouwd in een machine is een display niet nodig, maar compactheid juist wel.” ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark