Sterk gereduceerd waterverbruik en verbeterde standtijd mechanical seals

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Sterk gereduceerd waterverbruik en verbeterde standtijd mechanical seals

Het belang van een koele vloeistoffilm
Een mechanical seal bestaat uit twee loopvlakken die voor de primaire afdichting van de pomp zorgen. Door wrijving tussen de twee loopvlakken ontstaat warmte, wat kan zorgen voor excessieve slijtage en sealfalen. Om dit te voorkomen is een koele vloeistoffilm essentieel.

De traditionele methode om dit te faciliteren is de ‘quench to drain’ methode, waarmee tot wel 6 miljoen liter water per pomp per jaar wordt verspilt. Het thermosyphon sealspoeling principe voorkomt verspilling én verzekerd dat het seal continu gekoeld wordt.

Het thermosyphon effect
Op een natuurlijke wijze stroomt de gekoelde vloeistof vanuit het drukvat het seal in, waarmee het seal wordt gekoeld. Door de wrijving wordt de vloeistof verwarmt, welke vervolgens terugstroomt naar het vat, waar het opnieuw gekoeld wordt.
De vloeistof in de sealspoeling tank wordt geselecteerd op basis van het te verpompen medium. Het drukvat is daarbij eenvoudig te reinigen door de verwijderbare deksel.

Voordelen van thermosyphon sealspoeling
* Enorme waterbesparing; De Thermosyphon sealspoeling methode zorgt voor een jaarlijkse waterbesparing van circa 1-6 miljoen liter water per pomp.
* Lagere operationele kosten; Thermosyphonsystemen zijn grotendeels onderhoudsvrij en reduceren de mate waarin seals vervangen moeten worden.
* Reductie energieverbruik; De hoeveelheid water die langs de loopvlakken bij het product kan komen wordt tot het absoluut minimale teruggebracht, waardoor anders noodzakelijke verdampingsprocessen binnen het productieproces niet meer nodig zijn.
* Korte terugverdientijd; De besparingen op water, energie en operationele kosten zorgen voor een korte terugverdientijd.
* Duurzame oplossing; De water- en energiebesparingen en langere standtijden van seals maken deze methode tot een duurzame oplossing.

Geschreven door

Inventflow

Inventflow BV is een onderneming met een ruime ervaring in het leveren en onderhouden van een breed scala aan procescomponenten. Van zowel sanitaire en aseptische procescomponenten in de voeding-, genotsmiddelen-... Lees meer