Slimme regelkleppen met ­IO-Link

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
39 bekeken 14 maart 2023
Article image of: Slimme regelkleppen met ­IO-Link

Schubert & Salzer Control Systems heeft zijn pneumatische regelkleppen uitgerust met een IO-Link positioner. Dit maakt het mogelijk procesdata uit te lezen en de klep op afstand bij te stellen.

Tekst: Redactie Proces Media | Fotografie: Schubert & Salzer

De nieuwste generatie 8049 digitale positioner voor pneumatische regelkleppen van Schubert & Salzer is nu voorzien van IO-Link. Hiermee kunnen fabrikanten eenvoudig diagnostische gegevens over de besturing en de klep aflezen. Bovendien kunnen parameters zoals dynamiek, nauwkeurigheid en karakteristieke curve op elk moment op afstand aangepast worden. Het positioneringssignaal, de positieterugmelding, de datatransmissie en zelfs de voeding zitten allemaal gebundeld in één kabel met een M12 stekker.

Voordelen

Het IO-Link protocol – de internationale standaard in de industrie – in de nieuwste versie 1.1.3 maakt het installeren en onderhouden van de kleppen in complexe installaties een stuk eenvoudiger. Extra soft- of hardware is niet nodig. Verkeerd aansluiten kan niet met de gecodeerde aansluitstekker. En ook voor het vervangen van een klep hoeft geen specialist ingeschakeld te worden. De controller neemt de eerder gebruikte parametrering automatisch over via plug & play en is na zelfkalibratie direct klaar voor gebruik.

Article image of: Slimme regelkleppen met ­IO-Link

Voorspellend onderhoud

Door de statusgegevens, die niet-cyclisch via IO-Link worden doorgegeven, continu uit te lezen, wordt de procesbetrouwbaarheid en de uptime van de installatie verhoogd. Met de beschikbare data wordt het ook mogelijk om voorspellende onderhoudswerkzaamheden in te plannen. “Dankzij de integratie van IO-Link kunnen de gegevens ‘uit het veld’ continu worden gecontroleerd. Zelfs de kleinste onregelmatigheden worden zo in een vroeg stadium opgemerkt”, zegt Peter Hofmann, product engineer bij Schubert & Salzer Control Systems.

“Met behulp van de data kunnen fabrikanten actie ondernemen lang voordat er uiterlijke tekenen zijn die kunnen wijzen op een ongeplande productie-onderbreking. De doorlopende monitoring maakt het voor gebruikers gemakkelijker om de noodzaak van preventief onderhoud in te schatten, mogelijke storingen te voorkomen en de werking van de klep continu te optimaliseren.”

Over Schubert & Salzer

Schubert & Salzer Control Systems ontwikkelt, produceert en distribueert zeer nauwkeurige industriële regelkleppen en afsluiters. Het bedrijf uit Ingolstadt levert zijn kwaliteitsproducten (“Made in Germany”) rechtstreeks of via dochterondernemingen in de Benelux, Engeland, Frankrijk, India en de VS en via meer dan 40 internationale partners. De kleppen van Schubert & Salzer zijn energiezuinig, duurzaam en stil. De kleppen worden ingezet in de chemische en farmaceutische industrie, maar ook voor de productie en verwerking van voedingsmiddelen en dranken, kunststoffen, staal, glas, papier en textiel, met andere woorden overal waar vloeibare, dampvormige en gasvormige media gecontroleerd en afgesloten moeten worden.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark