Slangenpomp | Foto: Verder Liquids
Ruil de traditionele centrifugaalpomp in voor een slangenpomp en voer de productie flexibel op bij gemiddeld lagere kosten. Dit pomptype verbruikt minder energie, zeker bij hogere volumes en wisselende debieten, en vergt weinig onderhoud.
Slangenpomp: flexibel en zuinig
Een lagere energierekening bij variabele en hogere debieten maken een slangenpomp tot een interessante investering. Niet alleen in moderne productieomgevingen, maar ook in verouderde industrieën waar de centrifugaalpomp traditioneel de boventoon voert.
Peristaltische slangenpomp vs. centrifugaalpomp
Het belangrijkste verschil tussen een (peristaltische) slangenpomp en de veelgebruikte, oudere technologie van de centrifugaalpomp zit ‘m in de efficiëntie. Hier presteert een slangenpomp stukken beter. Dit pomptype kan gemakkelijk overschakelen naar hogere debieten en doet dit nog zuinig ook.
Pompprincipe van de peristaltische pomp (blauw) versus dat van de centrifugaalpomp (groen) | foto:Verder Liquids
Centrifugaalpomp: liefst vast debiet
Hoe anders is dat bij een centrifugaalpomp. Dit pomptype draait het liefst op een min of meer vast debiet en heeft moeite met variabele stromen, specifiek opgevoerde debieten. Versnellen leidt niet automatisch tot een hogere flow. De pomp is namelijk niet ontworpen voor de extra weerstand die een hogere stroming oproept ofwel heeft moeite de totale dynamische opvoerhoogte (gemeten in meters) te overwinnen.
Zijn regelmatige hogere flows vereist dan waarvoor de pomp is uitgerust? Dan vraagt dit om een grotere pomp en motor, die op hun beurt meer elektriciteit gebruiken.
Voordelen peristaltische pomptechnologie
Het contrast kan niet groter zijn met peristaltische pompen die een nauwkeurige flow over het hele bereik paren aan een hoge mate van efficiëntie. De volumetrische efficiëntie is met 99,9% zelfs nagenoeg perfect. Waar de centrifugaalpomp energie gaat slurpen bij hogere debieten, presteert dit type pomp lineair.
Een tandje harder draaien leidt tot een geringe verhoging in stroomverbruik. Dit biedt uitkomst in verouderde procesomgevingen waar men niet zit te wachten op een upgrade van het geïnstalleerde elektrische vermogen of andere kostbare aanpassingen van de elektronica.
Slangenpomp goed voor hoge systeemdrukken
Nog een pluspunt: peristaltische pompen kunnen systeemdrukken tot wel 16 bar overwinnen. Dit geldt bij elke pompsnelheid en zelfs vanuit een negatieve ‘Nett positive suction head available’ (NPSHa)-positie.
Dit is een belangrijke parameter bij het dimensioneren van de juiste pomp ter voorkoming van cavitatie – het ontstaan van gasbellen in het pomphuis door onderdruk die bij imploderen schade aan de pomp kunnen toebrengen.
De ‘eis’ NPSHr-vraag (Nett positive suction head required), kenmerkend voor centrifugaalpompen, is bij slangenpompen dus geen issue. Dit maakt ze geschikt zijn voor al die applicaties die nauwkeurige flow- en systeemdrukken vereisen.
Overigens is pulsatie kenmerkend voor verdringerpompen, zoals de peristaltische (slangen)pomp. Dit fenomeen biedt ook voordelen, met name bij het verpompen van schurende producten. Het helpt deeltjes in suspensie te houden en voorkomt afzetting, waardoor de pomp minder goed zou kunnen gaan presteren.
De prestatiecurve van een peristaltische pomp. Hij presteert lineair: ‘Een tandje harder draaien leidt tot een kleine verhoging in stroomverbruik’
Betrouwbaarheid en onderhoud van peristaltische pompen
Onderhoudstechnisch zijn peristaltische pompen een verstandige keuze. Ze zijn betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk, waarbij de slang slechts één keer per jaar hoeft te worden vervangen. Dit houdt de operationele en energiekosten laag.
Met IoT-software voor pompbeheer en remote monitoring is het daarbij ook mogelijk om onderhoudsmomenten ‘just-in-time’ te plannen. Deze stap van preventief naar predictief onderhoud verhoogt de uptime van de pomp en scheelt onderhoudskosten.
Deze hygiënische centrifugaalpomp is perfect voor het verwerken van een constante flow | foto: Verder Liquids
Slangenpomp of centrifugaalpomp?
Wordt het nu altijd een slangenpomp en is het tijd om centrifugaalpompen uit te faseren? Het antwoord is nee. Zo simpel ligt het niet. De keuze tussen slangenpompen en centrifugaalpompen hangt af van specifieke behoeften en vereisten van het proces. Terwijl centrifugaalpompen traditioneel worden gebruikt, bieden slangenpompen in bepaalde gevallen een efficiënter en veelzijdiger inzetbaar alternatief.
Pompkeuze op basis van technische evaluatie
Beide hebben hun voors en tegens. Dat een centrifugaalpomp minder flexibel is en graag draait op een vast debiet, is perfect in situaties waar de pomp jaarrond een constante flow moet verwerken.
Moet de productie flexibeler en het debiet regelmatig flink omhoog, dat kan het interessant worden een slangenpomp te overwegen. Hier gaat altijd een uitgebreide technische evaluatie aan vooraf. Dat de twee pomptechnologieën verschillen, heeft bijvoorbeeld invloed op de berekening van de opvoerdruk van het systeem.
Hier spelen verschillende factoren, zoals wrijvingsverliezen en vloeistofeigenschappen. Tezamen bepalen ze welk systeem het meest optimaal is voor een bepaalde situatie en daarmee de uiteindelijke pompkeuze.