Schroeftransport in de vleessector

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Schroeftransport in de vleessector
Article image of: Schroeftransport in de vleessector

Een schroeftransporteur is niet altijd het eerste waar veel bedrijven in de vleessector aan denken als ze hun vleesproduct van de ene naar de andere procesmachine willen laten transporteren. Maar de schroeftransporteurs van Van Beek hebben zich ook in de vleesverwerkingsindustrie al meer dan bewezen. Ten opzichte van de alternatieven zoals transportbanden en elevatoren zijn er heel wat voordelen te benoemen.

Geschikt voor alle soorten vlees
Of het nu gaat om het vervoer van separatorvlees, gewolfd vlees, beenderen of slachtafval, voor een schroeftransporteur is het transport van bewerkt vlees een eenvoudige klus. Door het gesloten ontwerp van de schroeftransporteur wordt het niet blootgesteld aan invloeden van buitenaf, en vindt er ook geen verlies van product plaats tijdens transport.

Minder werk
Meer dan eens nemen de schroeftransporteurs van Van Beek veel handwerk weg. Waar eerst normwagens of kunststof bakken nodig waren om het vlees naar de volgende stap in het proces te helpen, volstaat nu een enkele schroeftransporteur. Het werk dat komt kijken bij het reinigen van de normwagens/bakken komt hierbij ook te vervallen. Daarnaast is geen opslagruimte meer nodig voor deze materialen.

Uitblinker in veelzijdigheid
Ten opzichte van een transportband blinkt de schroeftransporteur uit in veelzijdigheid. Zo kan de schroeftransporteur vlees loodrecht omhoog vervoeren waar transportbanden maar tot een bepaalde hoek omhoog kunnen omdat het vlees anders terug begint te glijden. Om tot een bepaalde hoogte te komen heeft een transportband meer lengte nodig waarbij een schroef dit al op één m2 kan realiseren.

Hygiënisch
Een ander punt waarop de schroeftransporteur beter scoort is hygiëne. Een transportband is een open systeem met veel draaiende delen en een retour zijde. Een schroeftransporteur is een gesloten systeem met weinig draaiende delen (alleen de schroef) en uiteraard geen retour zijde.

Een vleesverwerkende fabriek kenmerkt zich vaak door een natte omgeving met kritisch product. Een goede hygiëne is dus essentieel. Het complete ontwerp staat bij Van Beek in het teken van het minimaliseren van ’dode’ product zones en het grondig kunnen reinigen en inspecteren van het systeem.

Intern vleestransport op maat
Een ’Van Beek’ is altijd maatwerk, dat betekent dat het bedrijf met de klant overlegt om gezamenlijk de juiste keuzes te maken uit materialen, afwerkingsniveaus, lageringen, afdichtingen en aandrijvingen. Ook kan Van Beek haar schroeftransporteurs voorzien van sproeileidingen om ze op te nemen in een Cleaning in Place (CIP). Een andere mogelijkheid is de transporteur over de gehele lengte te voorzien van snel wegneembare reinigingsluiken, zodat de schroef op elke plek bereikbaar is voor inspectie.

Schroeftransport ook voor u een oplossing?
Wilt u weten of Van Beek ook in uw bedrijf kan zorgen voor een hygiënischer, veiliger en efficiënter proces? Neem dan contact op met Van Beek!

geschreven door

Van Beek BV

Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer