Schroefpomp voor chemische industrie van Leistritz Pumpen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Schroefpomp voor chemische industrie van Leistritz Pumpen

Tijdens de Achema in Duitsland presenteerde Leistritz de jongste toevoegingen aan het leveringsprogramma.
De L3NX is de eerste schroefpomp met afmetingen conform ISO 2858. De pomp is ontwikkeld in samenwerking met een groot Duits chemieconcern, waar hij momenteel wordt ingezet.

Bij de ontwikkeling van de L3NX was de focus het verbeteren van het rendement t.o.v. centrifugaalpomp in bepaalde toepassingen. In vergelijk tot centrifugaalpompen bereikt de L3NX een significant hoger rendement, ook bij waterige vloeistoffen.

De L3NX heeft dezelfde afmetingen als een standaard centrifugaalpomp voor de chemie, en is geheel uitgevoerd in roestvaststaal. Deze pomp heeft specifieke voordelen ten opzichte van de centrifugaalpomp.
Zo daalt bij centrifugaalpompen het rendement als de viscositeit van het te verpompen medium groter is dan die van water. Bovendien nemen de capaciteit en de opvoerhoogte van een centrifugaalpomp af bij een toenemende viscositeit. Een L3NX schroefpomp biedt vele voordelen bij een toenemende viscositeit:
•Het volumetrisch rendement neemt toe naarmate de viscositeit stijgt;
•De viscositeitgrens voor centrifugaalpompen wordt ruim overschreden;
•Het verpompte volume wordt nauwelijks beïnvloed door de tegendruk;
•De opbrengst is lineair met het toerental en dus goed regelbaar;
•De tegendruk is flexibel tussen 2 en 16 bar met geringe invloed op de capaciteit.

Bij de ontwikkeling van de L3NX hebben heeft het ontwikkelingsteam van Leistritz nog andere eisen vanuit de chemische industrie meegenomen.
De Leistritz L3NX is geheel uit roestvaststaal vervaardigd, ook het huis en de spindels. Dit is een unicum voor een schroefpomp.
De pomp kan met een mechanische asafdichting of een magneetkoppeling worden afgedicht, en is zo geschikt voor corosieve en toxische producten.

Daarbij worden twee statische O-ring afdichtingen toegepast om de kans op lekkage te minimaliseren. Uitgevoerd met een magneetkoppeling voldoet de pomp aan de Duitse wetgeving op het gebied van luchtvervuiling, TA-Luft.

De pomp heeft een hydraulisch gebalanceerd spindelpakket en heeft, in tegenstelling tot centrifugaalpompen, geen apart axiaallager nodig. Het ontwerp is onderhoudsvriendelijk; het complete pompelement kan in zijn geheel worden gewisseld zonder de pomp uit het leidingsysteem te nemen.

Geschreven door

Leistritz Pumpen GmbH

Sinds 1924 richt Leistritz Pumpen GmbH, met haar de hoofdvestiging in Neurenberg – Duitsland, zich op de ontwikkeling, productie en marketing van schroefpompen en schroefpompsystemen. 100% made in Germany. De... Lees meer