Sanitaire breekplaat als vervanging of aanvulling op ­veiligheidsventiel

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Sanitaire breekplaat als vervanging of aanvulling op ­veiligheidsventiel

Sanitaire breekplaten zorgen bij een te hoge of lage druk in gesloten systemen binnen milliseconden voor een opening die gevaarlijke situaties en schade voorkomt. De food- en vooral de farma-industrie gebruikt deze rvs plaatjes steeds vaker als vervanging of aanvulling op veiligheidsventielen. Jan en ­Hannah Timmer van Heleon Group helpen hun klanten bij de selectie.

Tekst: Pieter van den Brand | Fotografie: Marco Vellinga

De vraag naar drukbeveiliging in de industrie valt steeds vaker uit in het voordeel van de breekplaat. Vooral vanuit de farma is de behoefte groot. Farmaceutische bedrijven investeren op dit moment op grote schaal in Nederland. Een aantal grote Amerikaanse farmaceuten steekt miljarden in de bouw van nieuwe fabrieken en uitbreidingen, naast de investeringen van allerlei kleinere spelers. De investeringen zijn onder meer het gevolg van de COVID-pandemie en de explosieve vaccinproductie. “Veel nieuwe biologische medicijnen worden in Nederland gefabriceerd en niet in landen als China en India”, zegt directeur en oprichter Jan Timmer van Heleon Group. “De Europese Unie ­stimuleert ook het produceren van geneesmiddelen in ­Europa, om niet afhankelijk te zijn van de aanvoer van elders geproduceerde medicijnen.” De behoefte aan nieuwe apparatuur doet ook de vraag naar betrouwbare veiligheidsvoorzieningen stijgen. In veel processen is de beveiliging tegen over- en onderdrukken namelijk essentieel. Heleon bedient vrijwel alle grote internationale farmaceuten.

Article image of: Sanitaire breekplaat als vervanging of aanvulling op ­veiligheidsventiel

Sanitaire breekplaat

Heleon brengt sanitaire breekplaten van het Amerikaanse merk Continental Disc Cooperation (CDC) op de Benelux-markt. De breekplaat kan in gesloten systemen bij een ongewenst drukniveau binnen enkele milliseconden een opening creëren, om gevaarlijke situaties en schade tegen te gaan. De sanitaire breekplaten van CDC voldoen aan de hoogste normen, zijn fail-safe ontworpen, honderd procent lekdicht, gemaakt van traceerbare materialen (met certificaten) en onderhoudsvrij. De CDC breekplaten kunnen daarnaast een zeer groot aantal cycli aan, van vol vacuüm tot de maximaal aanbevolen werkdruk. Komt de druk daar regelmatig boven, dan raakt de breekplaat vermoeid, legt manager operations Hannah Timmer van Heleon uit. “Als hij te vaak belast wordt boven de maximaal aanbevolen werkdruk, dan breekt hij op een gegeven moment onder de ingestelde breekdruk.”

“Een breekplaat van een halve bar op een tank zorgt ervoor dat de ­installatie niet CE-gemarkeerd hoeft te worden”
Hannah Timmer, Heleon

Reinigbaar

Een voordeel van de Sanitrx HPX-breekplaten van CDC is dat ze zijn toe te passen in standaard hygiënische koppelingen (zoals de Tri-Clamp en NA-Connect-koppeling). Zowel de koppelingen als de breekplaten zijn zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk dode ruimtes ontstaan. “In de farma is dat een must”, zegt Jan Timmer. “Er mag geen product in de installatie achter blijven en installaties moeten gemakkelijk te reinigen zijn.”

Barrière

Een breekplaat lijkt een simpele oplossing, maar er schuilt veel achter, stelt Jan. “Door hun eenvoud zijn breekplaten minder kwetsbaar dan veiligheidsventielen. Er zitten geen bewegende onderdelen in die vast kunnen lopen door het medium of door corrosie.” Breekplaten worden ook regelmatig als aanvulling op bestaande veiligheidsventielen toegepast. De breekplaat creëert een barrière tussen het medium en het veiligheidsventiel, waardoor het ventiel zelf niet bestand hoeft te zijn tegen agressieve media. Dit levert een besparing in materiaalkosten op en zorgt voor een langere levensduur van het ventiel. De breekplaat geeft bedrijven zekerheid, benadrukt Hannah. “Vaak zien we dat bedrijven een breekplaat van een halve bar op een tank zetten, zodat ze er zeker van zijn dat de installatie die druk nooit overschrijdt. Dit zorgt ervoor dat deze niet CE-gemarkeerd hoeft te worden.”

“Hun eenvoud maakt breekplaten ­minder kwetsbaar dan ­veiligheidsventielen”
Jan Timmer, Heleon

Single use

De kritiek dat breekplaten het nadeel hebben dat ze slechts eenmaal gebruikt kunnen worden, vinden de Timmers onterecht. “Als een veiligheidsventiel zich heeft geopend, moet je die ook uit het systeem halen, schoon maken en opnieuw afstellen en kalibreren”, zegt Jan. “Zeker in kritische processen”, vult Hannah aan. “Breekplaten zijn niet moeilijk te vervangen. Als het systeem is losgekoppeld, kan er zo een nieuwe breekplaat in.” ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark