Samen met pompfabrikant Wanner Engineering het verschil voor de toekomst maken – energie en geld besparen

31 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Samen met pompfabrikant Wanner Engineering het verschil voor de toekomst maken – energie en geld besparen

“I have learned you are never too small to make a difference.” Greta Thunberg.

Of je nu wegloopt mèt of voor Greta Thunberg’s benadering van klimaatveranderingsactivisme, klimaatverandering is ‘’real’’. We zien steeds meer verwoestende klimaatrampen over de hele wereld, die levens, huizen, levensonderhoud en vernietiging van ecosystemen hebben gekost. Van stijgende temperaturen die bosbranden veroorzaakten in Griekenland en Australië tot ongekende hoeveelheden regen die leidden tot ernstige overstromingen in Duitsland en Zuid-Azië. Over de hele wereld krijgt iedereen te maken met klimaatverandering.

Vorig jaar onthulde Brussel hun baanbrekende plan om de CO2-voetafdruk van Europa te verkleinen, inclusief een ‘fit for 55’-plan om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen, met een grote focus op bedrijven die verantwoordelijkheid nemen en hun eigen beleid ontwikkelen om koolstof uitstoot. De COP26, de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in 2021, herhaalde dat emissiereductiedoelstellingen nodig zijn om tegen het midden van de eeuw netto nul te bereiken.

En elke industrie moet haar rol spelen, waaronder natuurlijk de industrieën die de grootste bijdrage leveren aan de uitstoot. Binnen de aardgasindustrie schakelen bedrijven over op “blauwe” waterstof als een koolstofarm alternatief waarbij koolstofemissies worden opgevangen en opgeslagen of hergebruikt. Er worden ook meer duurzame scheepsbrandstoffen gebruikt voor een “groenere” scheepvaart met het gebruik van vloeibaar aardgas (LNG), vloeibaar biogas (LBG), ammoniak, methanol en waterstof.

Ook als pompfabrikant voelt Wanner Hydra-Cell de urgentie een verschil te maken. Want zoals Greta zegt, hoe klein ook, op wat de grootste schaal van het probleem lijkt, we kunnen een verschil maken. Als we ons concentreren op onze rol als fabrikant om samen te werken met onze leveranciers en klanten, kunnen we duurzaamheid bereiken door samen te werken.

“The greatest threat to our planet is the belief that someone else will save it”
Robert Swan OBE (poolreiziger die milieuactivist werd)

De Wanner-Hydra-Cell group heeft klanten en partners over de hele wereld, en het is haar missie, binnen de industriële pompsector, om het voortouw te nemen als een van de meest vooruitstrevende leveranciers van pomptechnologie ter wereld.

‘’We willen onze klanten in staat stellen veel milieuvriendelijkere en veiligere pompprocessen uit te voeren als onderdeel van hun algehele activiteiten. Dus als we een precedent kunnen scheppen in het communiceren van het belang dat we hechten aan verantwoord handelen voor duurzaamheid, is de kans groot dat we een kans krijgen om het goede voorbeeld te geven en een veel breder netwerk van bedrijven en mensen te beïnvloeden. En dan groeit de cumulatieve impact van onze wereldwijde partners, leveranciers en klanten, gekoppeld aan de onze. Herhaal deze situatie in alle sectoren en het uitgangspunt dat je nooit te klein moet zijn om een verschil te maken, begint echt betekenis te krijgen. Dit is onze prioriteit. We willen ons best doen voor onze planeet van vandaag, het beste voor onze toekomst en de toekomst van onze kleinkinderen.’’

Op een dag hopen we allemaal dat onze planeet zal worden aangedreven door volledig hernieuwbare energiebronnen, maar hoe komen we daar? De oplossingen zijn talrijk, maar de sleutel is natuurlijk het overschakelen van energiesystemen van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare alternatieven. Een van de grootste uitdagingen is het koolstofarm maken van transportsystemen, bijvoorbeeld door het gebruik van groene, duurzame brandstoffen zoals waterstof, biodiesel en LNG (vloeibaar aardgas), plus de ontwikkeling van voertuigtechnologie voor land, zee en lucht die niet alleen zijn gebouwd om te rijden op alternatieve brandstofbronnen, maar zijn ook ontworpen om lichter en aerodynamischer te zijn voor een lager brandstofverbruik.

Dus hoewel wereldwijde overeenkomsten zoals het VN-Raamverdrag inzake klimaatverandering en de Overeenkomst van Parijs deze verandering proberen te bewerkstelligen, kunnen we nu proberen bestaande processen en systemen te verbeteren die zullen bijdragen aan het verminderen van emissies, het verhogen van de energie-efficiëntie, en afval verminderen. Maar hoe spelen wij onze rol?

Tot 50% energiebesparing en aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot

Wanner Hydra-Cell pompen zijn procespompen die zijn gebouwd voor vloeistofoverdracht, dosering en dosering, injectie en sproeien van een breed scala aan vloeistoffen. Ze zijn ontworpen om zo efficiënt te zijn dat ze onze klanten in staat stellen om tot 50% energiebesparing en een aanzienlijke vermindering van de koolstofemissies te realiseren wanneer ze hun bestaande pompen door de onze vervangen. Het grote voordeel van het asafdichtingsloze ontwerp zorgt voor 100% lekvrije werking bij het omgaan met giftige en niet-smerende vloeistoffen. Dit betekent dat ongewenste emissies zoals VOS (vluchtige organische stoffen en gevaarlijke chemicaliën), lekkages en bodemverontreiniging rond de pompen worden geëlimineerd uit het proces, wat zowel het milieu als de gezondheid en veiligheid van ingenieurs en operators beschermt.

Article image of: Samen met pompfabrikant Wanner Engineering het verschil voor de toekomst maken – energie en geld besparen

Safety First

Bovendien houdt de ATEX-certificering rekening met de geschiktheid voor gebruik in gevaarlijke of potentieel explosieve omgevingen, waardoor het risico van onveilige bediening en de gevolgen voor zowel operators als het milieu verder worden verminderd.
ATEX is wereldwijd de meest erkende standaard. Wanner Engineering heeft strikte procedures om naleving te garanderen, inclusief onafhankelijke en regelmatige beoordeling om ervoor te zorgen dat onze certificering voor explosiegevaarlijke omgevingen voldoet aan de normen in Europa en het Verenigd Koninkrijk (CE volgens richtlijn ‘2014/34/EU’ (ATEX 114) en UKCA).

Het onafhankelijk laten beoordelen van apparatuur zorgt voor een aanzienlijke technische en commerciële integriteit met voortdurende beoordelingen voor continue verbetering. Certificering van explosiegevaarlijke gebieden vereist dat alle partijen ervoor zorgen dat de apparatuur geschikt is voor de toepassing. Als gevolg hiervan heeft de hele toeleveringsketen de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de certificering wordt nageleefd, waarbij eindgebruikers het belang begrijpen van regelmatig en gepland onderhoud van de geïnstalleerde pompen.

Pompen vertegenwoordigen in de industriële sector wereldwijd ongeveer 25% van het energieverbruik en in pompintensieve industrieën zelfs 50%. Het kiezen van de juiste pomptechnologie om het energieverbruik te optimaliseren is dus van cruciaal belang om echte voordelen voor de klant te creëren om de milieudoelstellingen te helpen behalen en ook om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren.

Uiteindelijk is een lagere cost of ownership, weinig onderhoud en 20+ jaar service de gewenste oplossing. Voor de eindgebruiker is niet-geplande uitvaltijd essentieel, evenals kostenbesparingen op onderhoud, reserveonderdelen en arbeid (een belangrijke factor bij het verlagen van de kosten voor klanten in kritieke procesproductie), maar het beste van alles voor hen en het milieu, vermindert de noodzaak om de paar jaar pompen te vervangen en daarmee de materialen en energie kostende activiteiten die nodig zijn om nieuwe pompen te vervaardigen, te leveren en te installeren en de oude af te voeren.

Het gebruik van onze expertise om al onze klanten te helpen hun ecologische voetafdruk te verkleinen, heeft dus nog een andere impact: het bespaart geld. De meeste discussies over het redden van de wereld zijn erop gericht dat het enorme sommen geld kost. Maar we laten zien dat u uw rol kunt spelen in het redden van de wereld en ook geld kunt besparen! Dit is precies het soort innovatie dat onze weg naar koolstofneutraliteit zal versnellen en is echt positief; iets waarvan ik denk dat het zal worden verwelkomd door die delen van de bevolking die we dreigen te vervreemden als berichten over duurzaamheid mensen niet meebrengen.

Investering in een meer toegankelijke faciliteit voor meer van onze wereldwijde partners

Dit jaar hebben we geïnvesteerd in een Technical Centre of Excellence-faciliteit, niet alleen om de capaciteit te vergroten, maar om onze pomptechnologie naar een hoger niveau van technische innovatie te tillen. Dit zal een grote rol spelen bij het dienen van de verschuiving van veranderingen die door het decarbonisatieproces worden veroorzaakt. Door ons te concentreren op het ontwikkelen van de beste in zijn klasse voor belangrijke capaciteiten, zoals aangepast ontwerp, onderzoek, training en testmogelijkheden, verbeteren we zowel het economische voordeel voor de klant als de vermindering van hun ecologische voetafdruk door een meer toegankelijke faciliteit te bieden aan meer van onze wereldwijde partners.

Nu de huidige politieke situatie snel verandert en nieuwe regelgeving op het gebied van duurzaamheid, moeten alle bedrijven hun verantwoordelijkheid serieus nemen en nu actie ondernemen om de CO2-uitstoot te helpen verminderen. Het uiteindelijke doel van Wanner is om klanten in staat te stellen zowel economisch verantwoorde als veilige pompactiviteiten te leveren en hen te helpen hun eigen milieudoelstellingen te halen.

“Right here, right now is where we draw the line. The world is waking up”
Greta Thunberg
Article image of: Samen met pompfabrikant Wanner Engineering het verschil voor de toekomst maken – energie en geld besparen

De productieprocessen van klanten zullen veranderen en ingenieursbureaus zullen verschillende pomptechnologieën moeten overwegen om aan de nieuwe processpecificaties te voldoen: grotere behoefte om “moeilijke”, schurende en niet-smerende vloeistoffen betrouwbaar te verpompen; een pomp die zeer efficiënt is, het energieverbruik vermindert en echte energiebesparingen oplevert. En het allerbelangrijkste: een pomp met een hermetisch afgesloten pompkamer om 100% insluiting van de procesvloeistof te garanderen, lekkage in de atmosfeer te voorkomen en emissies volledig te elimineren – ter bescherming van operators en het milieu.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Pompspecialist in asafdichtingsloze, lekvrije industriële pompen, breed programma aan werkingsprincipes, eigen service afdeling, deskundig advies. Lees meer