Richtlijn energierendement frequentieregelaars en motoren

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
50 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Richtlijn energierendement frequentieregelaars en motoren

Voorschriften en normen op het gebied van energierendement worden overal ter wereld geleidelijk aangescherpt. De Ecodesign-richtlijn is het wetgevingskader dat op dit moment eisen vaststelt voor alle energiegerelateerde producten in de huishoudelijke, commerciële en industriële sector in de Europese Unie. De richtlijn is bedoeld om ervoor te zorgen dat fabrikanten het energieverbruik en de milieueffecten van hun producten verlagen door minimale energierendementsnormen op te stellen. Deze eisen worden geleidelijk aangescherpt.
Hieronder ziet u wat er verandert per juli 2021 en juli 2023 en hoe u eenvoudig zelf het energierendement van uw installatie berekent.

Energie-efficiëntie
Motoren, frequentieregelaars en aandrijfsystemen worden ingedeeld op basis van hun energierendement. Sinds januari 2015 is het een wettelijke vereiste dat nieuwe IE2-motoren een frequentieregelaar nodig hebben om in Europa te kunnen worden gebruikt.
Vanaf juli 2021 is de minimumvereiste voor motorefficiëntie IE3 (vanaf 0,75 kW), en vanaf juli 2023 is IE4 de minimumvereiste voor motoren in de klasse 75-200 kW. Voor frequentieregelaars geldt vanaf juli 2021 de minimumeis IE2. De norm IEC 61800-9-2 definieert de IE-klassen voor frequentieregelaars, alsook de IES-klassen voor aandrijfsystemen (Power Drive System – motor en frequentieregelaars gecombineerd).

Danfoss frequentieregelaars voldoen al aan de strengste eisen van de IEC 61800-9 norm voor energie-efficiëntie en zijn geclassificeerd als IE2.

Danfoss MyDrive® ecoSmart™
Voor een snelle en eenvoudige berekening van het energierendement.
Gebruik MyDrive® ecoSmart™ om:

* standaardgegevens over deellastverliezen voor Danfoss frequentieregelaars op te zoeken
* deellastpunten voor een specifieke toepassing in te voeren
de IE-klasse en deellastverliesgegevens voor een frequentieregelaar te berekenen
* de IES-klasse voor een systeem met asynchrone motor en frequentieregelaar te berekenen
* een rapport over de deellastverliesgegevens en de IE- of IES-rendementsklasse te genereren
* de deellastpunten te exporteren voor gebruik binnen uw eigen systeem

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Danfoss Drives

Danfoss Drives is producent en leverancier van de bekende VLT en VACON frequentieregelaars, die zich onderscheiden door hun ongeëvenaarde kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en rendement. De nieuwe generatie VLT frequentieregelaars (0,18... Lees meer