Revolutionaire ontwikkeling met de leanmotor

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Revolutionaire ontwikkeling met de leanmotor
Article image of: Revolutionaire ontwikkeling met de leanmotor
Article image of: Revolutionaire ontwikkeling met de leanmotor

Stöber heeft onlangs een revolutionaire motor op de markt gebracht: de zogenaamde leanmotor. Een leanmotor is een perfect alternatief voor asynchrone draaistroommotoren of zelfs voor synchrone servomotoren.
Perfect alternatief voor asynchroonmotoren omdat het compacter is en lichter in gewicht. Daarnaast omdat het rendement veel hoger is (IE5 / IE/TS 60034-30-2) waardoor de motor aan alle normen wereldwijd voldoet.
Alternatief voor servomotoren, omdat de leanmotor ook geschikt is voor veel positioneertoepassingen of snelheidsregelingen. Omdat er geen encoder en dus ook geen encoderkabel nodig is wordt zo’n 30% in kosten bespaard ten opzichte van een vergelijkbare synchrone servomotor uit de EZ-serie.

De leanmotor uit de LM-serie van Stöber is voorzien van permanent magneten op de rotor (IPMSM). De rotor is ontworpen met “ingegraven” magneten. Hierdoor ontstaat een anisotroop gedrag van de motorinductie. Normale synchrone servomotoren hebben magneten aan de oppervlakte van de rotor met daardoor een symmetrisch magnetisch veld. Het “ingraven” van de magneten veroorzaakt een asymmetrisch magnetisch veld met als gevolg een anisotroop gedrag binnen een magnetische periode.

De rotor van de leanmotor maakt gebruik van een speciaal ontwerp om uit de magnetische eigenschappen een maximaal koppel te realiseren. In de Stöber SI6 en SC6 regelaars zijn speciale algoritmen ontwikkeld om regeling van het koppel bij lage snelheid (<1000 rpm) en stilstand (0 rpm) te optimaliseren voor de beste performance. De regelaar en motor zijn een perfect geharmoniseerd aandrijfconcept. De LM leanmotor is hierdoor alleen te regelen met de Stober standalone SC6 regelaar of de SI6 regelaar met centrale voeding.

Rotor / as – positie wordt bepaald door de mogelijkheid van de regelaar om het anisotrope gedrag van de motorinductie te gebruiken.
De leanmotor is een synchrone motor en zal het roterende veld volgen dat door de regelaar wordt gegenereerd.
Hiermee heeft de leanmotor volgende eigenschappen waardoor de motor in diverse applicaties een kostenbesparend alternatief is voor synchrone servomotoren:
opositieafwijking: ± 1°
osnelheidsrimpel: ≤ 1% bij nominale snelheid

Voordelen leanmotor t.o.v. asynchroonmotoren

Hoog rendement
Het rendement van de leanmotor is hoog (tot 96%) waardoor hij voldoet aan de IE5 norm.
oenergiebesparing
owereldwijd toepasbaar met alle normen
Compact en laag gewicht
Door het hoge rendement en de hoge vermogensdichtheid is een leanmotor ten opzichte van een vergelijkbare asynchroonmotor veel compacter en daarnaast een factor 2 lager in gewicht.

Hoge dynamiek
olagere massatraagheid
ohoog koppel bij laag toerental
ohogere toerentallen met behoud van koppel

Robuust / hoge betrouwbaarheid
ogeen encoder / encoderkabel
ogeen ventilator, ook niet bij lage toerentallen
oeenvoudig in bedrijf te nemen
De leanmotor is ook leverbaar als leanmotorreductor in combinatie met de direct aangebouwde Stöber reductoren.

geschreven door

ATB Automation

ATB Automation is al vele jaren leverancier van diverse kwalitatief hoogwaardige componenten voor aandrijftechniek en besturingstechniek in de Benelux. De productmanagers van ATB Automation zijn gespecialiseerd in de techniek en... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer