Pure Water Group zuivert water voor kernfusie

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Pure Water Group zuivert water voor kernfusie
Article image of: Pure Water Group zuivert water voor kernfusie

Sprundel – Pure Water Group. Als een van ‘s werelds meest toonaangevende bedrijven voor electrodeionisatiesystemen (EDI) met hoge capaciteit is het bedrijf momenteel betrokken bij een revolutionair en internationaal wetenschappelijk project
dat door wetenschappers en politici wereldwijd wordt gevolgd.

Internationale samenwerking
ITER is een uniek samenwerkingsproject in Zuid-Frankrijk tussen de Europese Unie, Japan, Zuid-Korea, China, India, de Verenigde Staten en Rusland. Het doel ervan is om de wetenschappelijke en technische haalbaarheid aan te tonen van fusie als toekomstige energiebron. Hierbij zou tien keer zoveel energie worden opgewekt dan nodig is voor het het opwekkingsproces, wat klinkt als de oplossing van het wereldwijde energieprobleem.

Energie zoals de zon
Kernfusie is de energiebron van de zon en de sterren. In de enorme hitte en zwaartekracht in het centrum van de zon en de sterren, zorgt het botsen van waterstofatomen ervoor dat deze smelten tot een plasma van heliumatomen.

In tegenstelling tot kernsplitsing, dat al jarenlang in kerncentrales wordt gebruikt, is fusie de tegenovergestelde reactie waarbij geen nucleair materiaal overblijft. Tijdens het fusieproces stijgt de temperatuur tot 150 miljoen graden Celsius. Tot voor kort was het onmogelijk om materialen bloot te stellen aan een dergelijke hoge temperatuur, waardoor dit proces dus niet kon worden nagebootst. Een paar jaar geleden slaagden wetenschappers er alsnog in om dit extreem hete plasma gescheiden te houden van de machinewand met behulp van een sterk magnetisch veld. Deze enorme hoeveelheid warmte kan stoomturbines aandrijven die elektriciteit opwekken, maar dat zal in deze experimentele opstelling niet gebeuren. Hier gaat het alleen maar om het beheersen van het fusieproces.

Koelen met zuiver water
Er is ultra zuiver water nodig om het kernfusiesysteem te koelen, en Pure Water Group is één van de weinig bedrijven in de wereld die dergelijke systemen ontwikkelt, bouwt en onderhoudt. Om deel te mogen nemen aan het ITER-project moest het Nederlandse bedrijf zich eerst kwalificeren. Vanwege hun deskundigheid, hoge kwaliteit en uitstekend georganiseerde documentatie, zijn zij als leverancier van het waterzuiveringssysteem geselecteerd door Larsen & Toubro, de Indiase bouwer van de grote ronde vacuüm-dichte container voor de machine.

Goede resultaten met FAT
Enkele Indiase vertegenwoordigers van Larsen & Toubro waren deze dagen aanwezig om te controleren of de, door Pure Water Group gebouwde, systemen aan de strenge eisen voldoen. Zij gaven aan dat de resultaten goed zijn en dat zij positief verrast waren over de hoge kwaliteit van de manier waarop de systemen gebouwd zijn.

Het doel van het ITER-project is het aantonen van de wetenschappelijke en technische haalbaarheid van fusie als toekomstige energiebron.

Geschreven door

Pure Water Group

Pure Water Group is a leading manufacturer of advanced and sustainable water purification equipment based on technologies as Electro Deionization (EDI), Membrane Degassing (MD) and Electro Dialysis Reversal (EDR). Our... Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer