Project veilig laden en lossen ­gevaarstoffen

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
1 juni 2023
VNCW, de branchevereniging voor de chemische sector, lanceert het project ‘Omgevingsveiligheid en scenario’s gevaarlijke stoffen tankwagens’
VNCW, de branchevereniging voor de chemische sector, lanceert het project ‘Omgevingsveiligheid en scenario’s gevaarlijke stoffen tankwagens’ | Foto: VNCW

VNCW, de branchevereniging voor de chemische sector, lanceert het project ‘Omgevingsveiligheid en scenario’s gevaarlijke stoffen tankwagens’ ter verbetering van de veiligheid bij het laden en lossen van gevaarlijke stoffen in tankwagens. Het project, mede mogelijk gemaakt door de overheid via de SVO-regeling, richt zich op het identificeren van potentiële scenario’s, het uitvoeren van een juridische toetsing en het ontwikkelen van noodscenario’s.

Een veelvoorkomend probleem is dat tankwagenchauffeurs vaak alleen moeten werken zonder aanwezigheid van een operator. Dit kan leiden tot verwarring en het gebruik van verkeerde lospunten. Het niet machtig zijn van de taal is ook een risico. Het project wil deze uitdagingen aanpakken en de benodigde handelingen en procedures vastleggen. Als gereedschappen biedt het project onder andere een video, een praktijkgerichte E-learning, een Best Practice en informatieve leaflets, gericht op de ontvangende partijen van gevaarlijke stoffen.

Zo kunnen verbeteringen in de processen worden doorgevoerd en de veiligheid in de gehele keten versterkt worden. Het project zal zich behalve op de chemie ook richten op andere sectoren die gevaarlijke stoffen in tankwagens laden en lossen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark