Tekst: Redactie Proces Media | Fotografie: Gpi De Gouwe
Gpi De Gouwe leverde en installeerde een complete proceslijn voor de productie van verse soepen. Reinigbaarheid en gebruiksgemak gaan er hand in hand.
Tekst: Redactie Proces Media | Fotografie: Gpi De Gouwe
Wat in 2019 begon als een idee werd in de loop van 2021 een realiteit: een proceslijn voor de bereiding van verse soep voor de gemaksconsument. De soepen van Soupy zijn sinds het najaar van 2021 verkrijgbaar in supermarkten, groentewinkels, en kaas- en speciaalzaken. De proceslijn waarop de soepen bereid worden, is geleverd en geïnstalleerd door Gpi De Gouwe.
De opstelling bestaat uit vier rvs kookketels. Twee daarvan zijn kantelbare bouillontanks. De andere twee hebben een van bovenaf aangedreven hekroerwerk en statische dispergeermenger. Alle ketels kunnen apart CIP-gereinigd worden. Gpi leverde niet alleen de ketels, maar ook al het leidingwerk, de stoomstraten, de trappen, railings en het bordes, en verzorgde ook de besturing/automatisering van de lijn. Ook de hele plaatsing en ingebruikstelling werd gedaan door de procesapparatuurspecialist.
“Gpi De Gouwe weet als procesapparatuur leverancier waar ze over praat”Jan Schipper, Soupy
“Al zoekende naar industriële rvs kookketels, kwamen we bij Gpi De Gouwe terecht” vertelt Jan Schipper, eigenaar van Soupy. “Al bij ons eerste kennismakingsgesprek kregen we een goed gevoel. Gpi wist waar ze over praatten.” Soupy wilde een geautomatiseerde proceslijn, die niet alleen kwalitatief goede producten zou opleveren, maar ook makkelijk te bedienen zou zijn. Gebruiksgemak van de kookketels was één van de prioriteiten. Gpi wist de wensen van Soupy om te zetten in een geautomatiseerde soepproceslijn op maat. “Het contact, het vakmanschap en de oplossingsgerichtheid hebben we als zeer positief ervaren”, zegt Schipper.
“De bouillon wordt ’s nachts getrokken; zo behouden de groentes hun vezels, mineralen, vitaminen en smaak”Jan Schipper, Soupy
Soep wordt veel gegeten: bij de lunch, als tussendoortje, maar ook als avondmaaltijd. Ondanks het grote aanbod aan soepen, is er weinig echt vers gemaakte soep te vinden in de schappen. Jan Visser, hoofd productie bij Soupy, legt uit wat er zo anders is aan Soupy soep.
“Wat onze soep uniek maakt, is dat de bouillon van verse ingrediënten ’s nachts getrokken wordt. Met dit unieke slow-cooked proces behouden de groentes hun vezels, mineralen, vitaminen en smaak. Het resultaat is een zeer smaakvolle, natuurlijke bouillon en dat proef je!” zegt Visser.
“Verder gebruiken we alleen verse groenten. Onze tomatensoep bestaat bijvoorbeeld voor bijna de helft uit verse kwaliteitstomaten. Logisch dus dat onze soepen tot 75% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram) bevatten. En… we voegen geen E-nummers, onnodig zout of andere additieven toe. Het resultaat is een écht verse soep met een pure smaak.”
Bij de productie worden daarnaast zo veel mogelijk duurzame keuzes gemaakt. Zo wordt er uitsluitend groene energie gebruikt voor de productie en worden de Soupy’s verpakt in biobased plastic met het ‘I’m Green’ keurmerk. Dat keurmerk houdt in dat de verpakking zeer goed recyclebaar is. Zo’n 50% van de verpakking is gemaakt van suikerriet waardoor de grondstoffen klimaatpositief zijn.
“Ook bij de productontwikkeling letten we op duurzaamheid”, vult Schipper aan. “Zo halen we de benodigde ingrediënten zo veel mogelijk uit de omgeving om het aantal ‘Food Miles’ laag te houden. Zo voorkomen we onnodige uitstoot en energieverbruik en steunen we de lokale telers.” ●
________________________________________________
Soupy (Oud-Beijerland) produceert verse soep van overnight getrokken bouillon met natuurlijke ingrediënten en zonder onnodige toevoegingen. Het assortiment van 12 smaken bevat ook enkele 100% vegan varianten. De soepen zijn verkrijgbaar in het koelschap bij supermarkten en bij speciaalzaken, zoals slagerijen en groente- en fruitwinkels. Voor meer informatie, zie www.soupy.nl.