PolyStyreneLoop kiest Gpi rvs tanks voor het recyclen van PS isolatieschuimafval

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: PolyStyreneLoop kiest Gpi rvs tanks voor het recyclen van PS isolatieschuimafval

“In alle fases van het traject heeft Gpi zich bewezen als een open bedrijf en een professionele organisatie”

Gpi heeft onlangs 12 rvs tanks mogen leveren aan PolyStyreneLoop, een non-profit organisatie welke polystyreen (PS) isolatieschuimafval recyclet en bijdraagt aan de terugwinning van broom uit het afvalproduct HBCD, een vlamvertrager welke sinds 2015 niet meer toegestaan is in polystyreen constructieschuim. Door een gesloten systeemoplossing waarbij niet alleen opnieuw bruikbaar broom uit HBCD wordt teruggewonnen maar ook het PS-restproduct (LoopPS) na scheiding van het HBCD hergebruikt kan worden voor nieuwe isolatiematerialen, draagt PolyStyreneLoop bij aan een circulaire economie. Jaarlijks recyclet PolyStyreneLoop 3.000 van de in totaal 100.000 ton polystyreenschuimafval dat HBCD bevat.

Recycling van het HBCD bevattende PS-isolatieschuim afval
Bij de sloop waar PS-schuim met HBCD vrijkomt, wordt zoveel mogelijk het PS-schuimafval ontdaan van beton-, glas- of houtresten. Daarna gaat de voorbewerking van start. Het PS-afvalschuim wordt zoveel mogelijk gescheiden van verdere onzuiverheden en wel 20x(!) in volume verkleind. Vervolgens wordt dit gecomprimeerde PS-schuimafval naar de PolyStyreneLoop fabriek vervoerd waar het recycling proces verder gaat.

In de PSL fabriek wordt de vlamvertrager HBCD gescheiden van het polystyreen door middel van de CreaSolv®- technologie; een op oplosmiddelen gebaseerd zuiveringsproces. Dit proces vindt plaats in de 12 door Gpi geleverde rvs buffer- en opslagtanks. Alle 12 tanks arriveerden tegelijk in één transport op drie vrachtwagens. Het plaatsen van de rvs tanks verliep soepel doordat de voorkant van de nieuwe fabriek nog open was en de tanks gemakkelijk naar binnen gehesen konden worden.

Het versnipperde polystyreen wordt opgelost in rvs buffertanks met een PS-specifieke vloeistof. De vaste onzuiverheden worden door filtratie afgescheiden en vervolgens verbrand. Daarna wordt er een andere vloeistof toegevoegd die de PS in een gel verandert, terwijl het additief (HBCD) in de resterende vloeistof achterblijft. Deze PS-gel wordt vervolgens gescheiden van de procesvloeistoffen en na reiniging gedroogd en verwerkt tot granulaat (LoopPS). Na destillatie van de procesvloeistoffen blijft de HBCD in het slib achter. Het broom in de HBCD wordt teruggewonnen door de Bromine Recovery Unit van ICL na veilige vernietiging van HBCD, en hergebruikt om nieuwe polymere vlamvertragers te produceren die worden toegepast in isolatieproducten gemaakt van het recyclaat LoopPS. Het unieke aan dit proces van recycling is dat het gevoed wordt door hernieuwbare wind- en zonne-energie.

Samenwerking
Gpi kwam in beeld bij een gezamenlijk uitgezette tender met Engie. “We wilden zoveel mogelijk in Nederland investeren en Gpi had het aantrekkelijkste aanbod; niet alleen qua prijs maar bovenal de levertijd en kwaliteit overtuigden ons om de bouw van onze recycling procestanks door Gpi te laten realiseren” zo vertelt Jos van de Ven, Projectleider PolyStyreneLoop. Bovendien is Jos zeer te spreken over de heldere communicatie tussen beide bedrijven. Tevens heeft hij het snel en duidelijk beantwoorden van vragen en nakomen van afspraken als zeer prettig ervaren.

“In alle fases van het traject heeft Gpi zich bewezen als een open bedrijf en een professionele organisatie.” aldus Jos.

gpi-tanks.comicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:PolyStyreneLoop kiest Gpi rvs tanks voor het recyclen van PS isolatieschuimafval

Gpi Tanks & Process Equipment

Gpi Tanks is een all round toonaangevend producent van roestvaststalen tanks en procesapparatuur voor de Food, Farma, Chemie en de algemene opslagindustrie. Gpi engineerd en produceerd tanks van 5 liter... Lees meer