Nobian Hengelo over op hoogcalorisch gas

16 maart 2023
Article image of: Nobian Hengelo over op hoogcalorisch gas

Chemie- en zoutproducent Nobian in Hengelo is medio januari 2023 overgestapt naar het hoogcalorisch gasnet. Na een succesvolle testperiode is de aansluiting nu losgekoppeld van het laagcalorisch gasnet met gas uit Groningen. Deze omschakeling maakt deel uit van de omschakel­overeenkomst van het bedrijf met Gasunie Transport Services (GTS), de eigenaar en netbeheerder van het landelijk gastransportnet.

Met de omschakeling geeft Nobian invulling aan de wet uit 2022 die de beperking van de vraag naar laagcalorisch gas van grote afnemers regelt om zo bij te dragen aan de beëindiging van de gaswinning in Groningen. De loskoppeling zet zoden aan de dijk, want in 2022 was de inname van Nobian aan laagcalorisch gas zo’n 5% van de totale gasproductie in Groningen. Nobian heeft voor de omschakeling een nieuw gasontvangstation gebouwd waarin door de netbeheerder gasinstallaties zijn geplaatst voor de inname van hoogcalorisch gas.

Ook heeft Nobian in het productie­proces in Hengelo energie-installaties aangepast om het hoogcalorisch gas te kunnen verwerken. Nobian blijft overigens, in een overgangsfase naar volledige elektrificatie, zijn gasinname terugdringen. Zo was het verbruik van (Gronings) gas al flink teruggebracht door een groot deel van de gasgestookte warmte voor de zoutproductie in te vullen met duurzame stoom van Twence, opgewekt uit afvalstromen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark