Nauwkeurige doorstroommetingen met single-use flowmeters

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Nauwkeurige doorstroommetingen met single-use flowmeters

Binnen (bio)farmaceutische bedrijven, de voedingsindustrie en de hightech-sector kom je steeds meer single use-componenten tegen. Je kunt dan denken aan tubing, connectoren en complete assemblies. Maar wist je dat er ook steeds vaker single-use instrumentatie wordt ingezet? Om kosten te drukken en tijd te besparen worden single-use turbineflowmeters en regelsystemen voor peristaltische en membraanpompen ingezet. Die worden vooraf geassembleerd met tubing en steriel gemaakt. Dit maakt de CIP en SIP (Cleaning In Place en Steaming in Place) stappen in het proces – die heel tijdrovend en arbeidsintensief zijn – overbodig.

Met single-use flowmeters kun je nauwkeurige doorstroommetingen uitvoeren. Ze worden toegepast voor metingen van neutrale, agressieve, ondoorzichtige en heldere vloeistoffen met een waterige viscositeit. Het meetgebied ligt tussen 0,03 en 40 liter/minuut.

Daarnaast zijn er single-use oplossingen voor kritische doseerapplicaties. De combinatie van het lage gewicht van deze kunststof instrumenten, het zeer kleine formaat én het feit dat ze disposable zijn, maakt ze ideaal voor vele bioprocestoepassingen. Ze bestaan uit PFA (Perfluoroalkoxy alkane) of uit PVDF (Polyvinylidene fluoride).

Single-use regelsystemen voor het instellen en regelen van doseerpompen in discontinue of continue (bio)farmaceutische processen bestaan uit een pompregelaar en een zeer gevoelige turbine-debietmeter. Hiermee doseer je met grote nauwkeurigheid, terwijl ook de procesveiligheid wordt bewaakt. De debietmeter meet met hoge resolutie de flowrate, zendt de gegevens naar de pompregelaar en zorgt zo voor een gegarandeerd constante flow.

De controller regelt niet alleen de flow, maar kan ook de actuele flow op het display laten zien én het totale volume meten. Voor laboratoriumtoepassingen is dit ideaal. Voor productietoepassingen wordt het signaal naar het geautomatiseerde systeem gestuurd (zoals een PLC). Een eenvoudig te gebruiken kalibratiefunctie op de pompregelaar zorgt voor betrouwbare meetresultaten.

Uitgebreide testen hebben aangetoond dat met het een single-use regelsysteem een nauwkeurigheid tot 0,5% haalbaar is. De gebruiker kan ook alarmen instellen. Dat is handig als er per ongeluk lucht wordt aangezogen. Als er lucht in de slangen komt, werkt de flowsensor namelijk niet meer accuraat en moet de laborant worden gewaarschuwd.

Gezien de kostbare vloeistoffen en het uitsluiten van het risico op contaminatie biedt single-use flowinstrumentatie veel voordelen. Niet voor niets is ‘als elke druppel telt’ mijn motto bij dit soort applicaties.

Geschreven door

Logo van:Nauwkeurige doorstroommetingen met single-use flowmeters

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer