Moeiteloos 24/7 zwaar werk met peristaltische pomp

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
32 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Moeiteloos 24/7 zwaar werk met peristaltische pomp

Het verpompen van complexe, vezelrijke media vraagt om een heavy-duty oplossing. Een innovatief productieproces dat het beste van twee werelden combineert, leidde tot een duurzame slangenpomp met een lange levensduur, zonder kleppen of mechanische afdichtingen: het enige slijtende onderdeel is de slang zelf.

Tekst: Marjan Hammink | Beeld: Netzsch

Door met oversized rollers te werken is het beste van de twee werelden ‘schoen-peristaltische pompen’ en ‘rol-peristaltische pompen’ gecombineerd. Daarmee is het energieverbruik van een zwaar belast pompsysteem voor het transport van viskeuze, agressieve en abrasieve media met 30% te verlagen. Voor het Duitse familiebedrijf Netzsch
Pumps & Systems, systeemaanbieder voor roterende verdringerpompen, betekent de toevoeging van de intelligente Peripro-slangenpomp, dat het nu zelfs het meest complexe te verpompen medium kan verwerken.

Minder smeermiddel

De overgedimensioneerde rollers in het pomphuis van de Peripro leiden tot minder wrijvingsweerstand, beperken het energieverbruik en de opbouw van warmte. De makkelijk te bedienen pomp verzet het zware werk 24/7 en gebruikt maar liefst 90% minder smeermiddel dan andere slangenpompen. Zonder slijtagegevoelige kleppen of mechanische afdichtingen is het enige onderhoudvragende onderdeel de slang zelf. Drooglopen is geen issue en doseren kan deze pomp zeer nauwkeurig, ook bij tussentijds wisselende viscositeit van het te verpompen medium.

Food-versie

Via een klep in het deksel zijn de rollers met gemak te verwijderen, waarmee het systeem CIP-geschikt is. De contaminatiegevoelige binnenkant van de slang is daarmee probleemloos binnen het systeem te reinigen. De slang is gemaakt van goed reinigbaar foodgrade FDA-gecertificeerd nitril, de aansluitingen zijn eveneens voedingsgeschikt. Naast de food- en industriële uitvoering kent de pomp ook een chemie-versie. De aanpassingen zitten dan in de keuze van het aansluitmateriaal en de extra coatings.

Article image of: Moeiteloos 24/7 zwaar werk met peristaltische pomp
Article image of: Moeiteloos 24/7 zwaar werk met peristaltische pomp
Article image of: Moeiteloos 24/7 zwaar werk met peristaltische pomp

Toepassingen

Los van het inzetten van de Peripro in de voedingsindustrie ziet Joaquim de Matos, managing director van Netzsch Pumps Bellux – Netzsch Pompen Nederland, mogelijkheden voor andere toepassingsomgevingen: “Dit kan zijn binnen de verfindustrie, (afval)waterzuivering, biogas plants, papierindustrie en mijnbouw. Ook zij kunnen met dit nieuwe pompsysteem goed blijven draaien.”

________________________________________________

■ Werking

■ Gebogen liggend tegen de binnenkant van het pomphuis van een slangen- of peristaltische pomp ligt de pompslang. Een dubbel gelagerde (en bij de Peripro oversized) rotor drijft twee schoenen of rollers aan. Door de draaiende beweging sluit en opent de pompslang, waarna de vloeistof in de slang wordt voortgestuwd. De slang opent zich weer en kan daarna nieuwe vloeistof aanzuigen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark