Met datagedreven onderhoud de klant ontzorgen

184 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Met datagedreven onderhoud de  klant ontzorgen

‘Data-driven’ is de nieuwe tover­formule, ook in onderhoudsmanagement. Dat is geen hype, betoogt account manager Sophie Holsink van Inventflow in Almelo. Data maken het volgens haar mogelijk de klant verder te ontzorgen bij het beheer en onderhoud van pompen. Het mooie is: de data onderbouwen die mening.

Tekst: Leendert van der Ent | Fotografie: Marco Vellinga

“Wij zijn gespecialiseerd in levering, onderhoud, reparatie en revisie van pompen voor vooral de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische sector. In die specialisatie is het niet zo moeilijk om te bepalen welke trend momenteel dominant is: het draait om data.”

Online platform

“Al een jaar of tien geleden begon Inventflow met een online platform. Wij registreren daarop de onderhoudsgeschiedenis van meer dan 30.000 pompen die wij beheren, met de onderdelen die daar bij horen. Bij reparaties voegen de monteurs foto’s van het schadebeeld toe. Klanten hebben een directe koppeling naar hun ERP-systeem, zodat ze goed zicht houden op de Total Cost of Ownership .

Het werkt heel efficiënt. Het geeft ons een schat aan inzicht voor goed onderbouwde verbeteringsvoorstellen: over de onderhoudsinterval, preventief onderhoud, het overschakelen op een ander type pomp of het oplossen van knelpunten verderop in het proces. Het geeft ons de mogelijkheid om proactief te handelen en de klant op het gebied van pompen verdergaand te ontzorgen. De klant houdt tegelijk via zijn ERP-systeem altijd de vinger aan de pols.”

Article image of: Met datagedreven onderhoud de  klant ontzorgen
“Real-time monitoring ­gekoppeld aan ­voorspelling kost minder ruimte, ­minder kapitaal en minder ­organisatie – en werkt beter”
Sophie Holsink, Inventflow

Kunstmatige intelligentie

“Steeds meer fabrikanten rusten hun pompen en/of motoren uit met ingebouwde sensoren. Maar bestaande pompen voorzien van losse, generieke sensoren op drie of vier punten maakt evengoed real-time monitoring mogelijk. Dan behoort ook retrofit tot de mogelijkheden. Die sensoren regelen zichzelf tegenwoordig in.

Op basis van kunstmatige intelligentie bepaalt de sensor zelf de aanvaardbare minimum- en maximumwaarde tijdens de eerste twee weken na inbedrijfstelling. En als er een calamiteit is in die eerste twee weken? Geen nood, de achterliggende data weten dat op te vangen, door het herkennen van bepaalde vibratiepatronen. Hier blijkt weer: hoe meer data, hoe beter.”

Trillingskarakteristiek

“De trillingskarakteristiek van de pomp vertelt vervolgens alles over de conditie. Hoe groter de installed base die wordt gemonitord, des te verfijnder de conclusies. De trillingen vertellen niet alleen hoe de pomplagers ervoor staan, maar maken het zelfs mogelijk veertien verschillende schadepatronen te onderscheiden. Dit maakt het mogelijk heel gericht het probleem aan te pakken, wat tijd en kosten bespaard.

De sensoren zijn zelfs in staat om te checken of de reparatie effectief is gebleken. Het herkennen van beginnend falen is een stuk makkelijker dan dat. Onderpresterende assets verlagen de productieprestaties. Wie daarover data heeft, bezit de kennis om tijdig maatregelen te nemen en haalt daarmee waarde binnen.”

Terugverdienen

“Het uitrusten van een pomp met sensoriek ligt op ongeveer twintig procent van de kosten van de pomp zelf. Het is voor ons op basis van de data niet moeilijk om aan te tonen dat klanten dat gemakkelijk terugverdienen door onderhoud op het juiste moment en het voorkomen van stilstand, zeker als de pomp op een zeer kritische plaats in het proces werkt. Neem Refresco in Sittard, dat een miljard blikjes per jaar afvult. Het is niet moeilijk uit te rekenen wat het minimaliseren van de stilstand oplevert.”

“De combinatie onderhoudsgeschiedenis en preventief onderhoud is vrijwel onverslaanbaar; de totale ontzorging die dat klanten biedt, is de toekomst”
Sophie Holsink, Inventflow

Twee benaderingen

“In theorie zijn er twee benaderingen om stilstand te minimaliseren. Een bedrijf kan werken met redundantie, correctief onderhoud en het aanhouden van een voorraad aan kritische componenten. De tweede benadering, real-time monitoring gekoppeld aan voorspelling, kost minder ruimte, minder kapitaal en minder organisatie – en werkt beter. Steeds meer klanten staan daar voor open. Iedereen heeft inmiddels wel van ‘predictive maintenance’ gehoord.

De voorlopers – en daaronder zijn eigenlijk alle grote voedings- en drankenconcerns – zijn er allang mee bezig. Maar zoals bij veel ontwikkelingen zijn er grote verschillen. Als je als bedrijf je onderhoudssysteem up-to-date hebt, is de stap om van de bewezen voordelen te profiteren ook niet zo groot. Maar dat geldt niet voor elk bedrijf. Er is altijd wat koudwatervrees. Niet elk bedrijf durft 100% op de ICT te vertrouwen.”

Ontzorging

“Tijdens de corona-crisis vond er tijdelijke weer veel insourcing plaats. Nu zien we dat rap veranderen naar outsourcing. Het tekort aan technisch personeel loopt weer snel op nu de economie aantrekt. Het voorspellen van onderhoud door middel van real-time monitoring stelt ons in staat klanten te bedienen met een gelijkblijvende personeelsbezetting, want het werkt heel efficiënt. De combinatie van onderhoudsgeschiedenis en de mogelijkheid preventief onderhoud te plegen is vrijwel onverslaanbaar. De totale ontzorging die dat klanten biedt, is de toekomst.” ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark