Melk een bron van eiwitten en gezonde voeding

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
86 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Melk een bron van eiwitten en gezonde voeding

Gezond leven en aandacht voor voeding is vandaag de dag erg belangrijk. Nieuwe voedingsmiddelen en gewoontes horen daarbij. Melk, rijk aan eiwitten, is een belangrijke voedingsbron voor miljoenen mensen over de hele wereld.
Dankzij moderne industriële technologieën heeft de zuivelindustrie veelzijdige processen voor het splitsen van melk in de belangrijkste bestanddelen, waaronder caseïne, wei, vetten, lactose en mineralen. Ingrediënten voor tal van zuivel, maar ook niet zuivelproducten.

Perfecte partners
Melk bevat twee soorten eiwitten, caseïne en wei-eiwitten. Wei-eiwitten worden relatief snel verteerd, en caseïne is een ideale partner voor weiproteïnen, omdat ze juist veel langzamer verteren. De lange caseïne-eiwitmoleculen vormen van nature stabiele bolvormige structuren, bekend als micellen, die stollen als ze het zuur in onze maag raken. Het duurt veel langer voordat de enzymen van ons spijsverteringsstelsel de caseïne-moleculen uit elkaar halen en de afzonderlijke aminozuren vrijkomen. We benutten de caseïnestolling om eiwitrijke zuivelproducten te maken, zoals kaas en gezeefde yoghurt, die een belangrijke voedingsbron vormen voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Denk aan de verschillen tussen wei en caseïne op het gebied van voeding, en we zien dat de twee soorten melkeiwitten in melk elkaar aanvullen en zorgen voor een continue aanvoer van de aminozuurbouwstenen die ons lichaam nodig heeft, zowel uit de gemakkelijk te verteren wei-eiwitten als uit de vertraagde afgifte van caseïne-eiwitten. Maar caseïne heeft ook een ander nutritioneel voordeel. In tegenstelling tot de wei-eiwitmoleculen binden de caseïne-micellen zich ook aan calcium en fosfor. Zij zijn dus een belangrijke bron van deze belangrijke mineralen voor de opbouw van sterke botten, tanden en spieren. Melk is echt een compleet voedingsmiddel.

Vertraagde afgifte
De vertraagde afgifte eiwitten bij caseïnes worden steeds vaker gebruikt in producten die zijn samengesteld voor mensen met speciale voedingsbehoeften, zoals ouderen, mensen die misschien moeilijk kunnen eten – na ziekte of letsel – en gezondheidsbewuste consumenten en sporters.

Er wordt ook gedacht dat caseïnes helpen om de honger te stillen. Sommige studies suggereren dat caseïnes het lichaam helpt om `s nachts de spieren weer op te bouwen. Uit ander gerapporteerd onderzoek is gebleken dat van caseïne afgeleide peptiden mogelijk een antioxidant, antibacteriële en mogelijk bloeddrukverlagende werking hebben en de cellen van het immuunsysteem stimuleren. En er zijn een paar onderzoeken geweest die het geval van caseïne als hulpmiddel bij gewichtsverlies ondersteunen.

Melk splitsen
Dankzij moderne industriële technologieën heeft de zuivelindustrie veelzijdige processen ontwikkeld voor het splitsen van melk in de belangrijkste bestanddelen, waaronder caseïne, wei, vetten, lactose en mineralen.

Verschillende caseïnen
Door deze melkfractioneringsprocessen te verfijnen is het mogelijk om caseïne in verschillende vormen te produceren, zoals zure caseïne, stremselcaseïne, caseïnaten en micellaire caseïneconcentraten en -isolaten, die allemaal verschillende gehaltes aan andere melkbestanddelen bevatten, zoals lactose en mineralen. Traditionele methoden voor het maken van caseïne-rijke zuivelproducten zoals kaas en gezeefde yoghurt zijn gebaseerd op het toevoegen van zuur, enzymen zoals stremsel of bacteriën aan de melk, en het verzamelen van de vaste caseïne wrongel die zich afscheidt.

Caseïne die uit melk wordt geëxtraheerd, is niet alleen een belangrijk eiwit voor voedingsproducten, maar wordt ook gebruikt om de smaak, textuur en rijkdom van voedingsmiddelen en voedselingrediënten te verbeteren. Caseïne kan worden gebruikt als ingrediënt in niet-zuivel (lactosevrije) koffie- en theewitmakers, dressings, sauzen en smeersels, maar ook in kaas- en ijsproducten. Op zuur- en stremsel gebaseerde methoden worden ook gebruikt om caseïne te extraheren die voor andere toepassingen worden gebruikt, waaronder emulgatoren en bindmiddelen voor kunststoffen en vezels, verf en textiel, en zelfs voor cosmetica en persoonlijke verzorgingsproducten. Lees verder op onze website…

Meer zien icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Melk een bron van eiwitten en gezonde voeding

GEA Nederland

GEA is one of the largest suppliers of process technology for the food industry and for a wide range of other industries. As an international technology group, the company focuses... Lees meer