Mechanische versus niet-mechanische flowmeters

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
50 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Mechanische versus niet-mechanische flowmeters

Insteekdebietmeters zijn een uitstekend alternatief voor in-line debietmeters. Ze zijn goedkoper en je kunt ze eenvoudiger installeren. Maar hoe weet je welk type insteek-flowmeter je het beste kunt kiezen?

Er zijn twee soorten debietmeters die je invoegt in een leiding: mechanische en niet-mechanische. Het verschil zit in de manier waarop ze doorstroming meten. Mechanische insteekdebietmeters meten vloeistofstromen met een rotor, waaier of turbine. Het functioneren is afhankelijk van de constante beweging van die rotor, waaier of turbine. Als deze niet correct roteert, wordt de stroom niet nauwkeurig gemeten. Dit kan leiden tot hogere kosten en meetfouten.

Een niet-mechanische in-line (elektro)magnetische debietmeter kan dan uitkomst bieden.
Elektromagnetische flowmeters berekenen doorstroming met een elektrodesensor die geïnduceerde spanning meet en converteert naar snelheid en stroomsnelheid. Deze debietmeters vragen minimaal onderhoud en hebben door het ontbreken van bewegende delen een zeer lange levensduur. De toepassing en het medium waarmee de meter in
contact kan komen zijn uiteraard ook belangrijke zaken om in je keuze mee te nemen.

Een mechanische flowmeter is ideaal als:
• de mediatemperatuur varieert,
• er diesel, olie of een andere magnetische materiaalstroom wordt gecontroleerd, die niet nauwkeurig kan worden gemeten met de elektrode van een elektromagnetische flowmeter.

Een elektromagnetische flowmeter is de juiste keuze wanneer:
• er een hogere nauwkeurigheid vereist is,
• deeltjes in het medium de werking van de waaier/rotor van de mechanische meter kunnen verstoren.

Het kostenverschil en de levensduur van de meters spelen natuurlijk ook een rol in het keuzeproces. Mechanische meters zijn dan wel goedkoper in aanschaf, de niet-mechanische optie kan een beter rendement bieden door het elimineren van een aantal onderhoudseisen en een langere levensduur.

Kortom, genoeg zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een flowmeter. Mijn tip: Zet al je wensen en eisen op een rijtje en leg deze voor aan je instrumentatieleverancier.

Geschreven door

Logo van:Mechanische versus niet-mechanische flowmeters

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer