Mangat vs. monsterkraan

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Mangat vs. monsterkraan

Recent heeft er een rechtszaak in Nederland plaatsgevonden tussen een voedingsmiddelenfabrikant en een (inmiddels ex-) personeelslid, omdat er delen van een glazen maatbeker waren teruggevonden in het procesfilter. Naar alle waarschijnlijkheid was het glas in de tank terechtgekomen nadat iemand via het mangat een monster had genomen.

Gelukkig is deze batch nooit op de markt gekomen. Wel is hierdoor een persoon ontslagen… Dat ontslag had wellicht voorkomen kunnen worden door een andere manier van monsterneming.

Contaminatie en veiligheid
De mangaten waaruit de monsters genomen worden, liggen boven het vloeistofniveau. Logisch, want anders zou je product verliezen bij openen. Dit betekent echter ook dat het vloeistofniveau dermate laag kan zijn, dat het lastig te bereiken is. De operator zal dus echt in de tank moeten duiken.

Nu is de laatste keer dat er daadwerkelijk iemand in een tank is gevallen gelukkig lang geleden, maar tijdens het openen kan er wel van alles in het product vallen. Bovendien is het vaak niet de meest veilige situatie om naar boven te klimmen met alle spullen die nodig zijn. Een bekerglas is niet af te sluiten en dus niet makkelijk te vervoeren tijdens je route naar beneden. Ook heb je vaak geen handen meer over om je vast te kunnen houden.

Monsternamekranen
Waarom dit soort onnodige risico’s lopen? Maak liever gebruik van geschikte monsternamekranen. Het belangrijkste voordeel is dat de persoon die het monster neemt met beide voeten op de grond kan blijven staan en een monster kan nemen zonder vreemde capriolen te moeten uithalen. Dit geldt ook voor tankwagens. Wil je niet het risico lopen dat iemand deze ongewenst opent? Gebruik dan een monsternamekraan waarvan de bediening verwijderd kan worden. Er zijn echt voldoende oplossingen die veiligheid bieden voor zowel het product, de operator als de consument.

Bezoek onze website icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Mangat vs. monsterkraan

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer