Magneetaangedreven centrifugaalpomp voor temperaturen tot 450 °C

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
64 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Magneetaangedreven centrifugaalpomp voor temperaturen tot 450 °C

Er is een nieuw type magneetaangedreven centrifugaalpomp leverbaar voor toepassingen op extreem hoge temperaturen tot 450 °C. Problemen als hoge uitstraling naar de kogellagers zijn verholpen, en het is niet meer nodig de magneetkoppeling apart te ontluchten.

Tekst: Henk Lupker | Beeld: Multipomp

De nieuwe oplossing komt van Dickow Pompen, een van de marktleiders in magneetaangedreven centrifugaalpompen. De pompen worden onder andere ingezet voor thermische olie-installaties waar gewerkt wordt met temperaturen tot boven de 400 °C. Binnen het pompenprogramma van Dickow bestonden hier verschillende oplossingen voor.

Twee constructies

Voor hogere temperaturen ( > 280 °C) paste Dickow twee constructievormen toe: één met een normale interne circulatiestroom, die tot maximaal 350 °C werd ingezet, en één waarbij er een scheiding aangebracht werd tussen het pomphuis en de magneetkoppeling, voor temperaturen boven de 350 °C. Beide constructies hadden hun beperkingen. Bij constructie 1 was de uitstraling naar de kogellagers vrij hoog, wat de levensduur van de kogellagers negatief beïnvloedde. Bij constructie 2 moest de magneetkoppeling bij opstart separaat ontlucht worden.

Nieuwe constructie

Daarom heeft Dickow een geheel nieuwe pomp ontwikkeld – het type NMX – die in principe het hele temperatuurbereik dekt zonder nadelige gevolgen voor de levensduur van de kogellagers of de noodzaak tot apart ontluchten van de magneetkoppeling. De pomp is geschikt tot een temperatuur van 450 °C. De belangrijkste voordelen van de pomp zijn:
• Verhoogde standtijd van de lagers
• Geen externe ontluchting noodzakelijk, dus zeer gemakkelijk in bedrijf te nemen
• Minder kans op fouten bij het in bedrijf nemen
• Verbeterd rendement
• Geen externe koeling noodzakelijk
• Uitwisselbaar met de bestaande Dickow thermische oliepompen en de meeste andere fabricaten.

Verwarmd

De pomp is ook verkrijgbaar met een verwarmd pomphuis en verwarmde magneetkoppeling. Hierdoor kunnen ook producten verpompt worden die op een lagere temperatuur stollen. Recent is een aantal van dit soort pompen geleverd voor een bedrijf dat aan plastic recycling doet. Daar worden de pompen ingezet op vloeibare (gesmolten) plastic op een temperatuur van 415 °C. ●

Article image of: Magneetaangedreven centrifugaalpomp voor temperaturen tot 450 °C

Voor meer informatie: Multipomp BV
+31 (0)64 632 040

Article image of: Magneetaangedreven centrifugaalpomp voor temperaturen tot 450 °C

Voor een video over de pomp, scan de QR-code.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark