Lange levertijden

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Lange levertijden

Tekst: Wessel Bastiaansen, specialisti single-use technologie bij Hitma

Door het coronavirus draait de productie van vaccins op volle toeren. Dit vraagt om extreem veel single use-processystemen en -onderdelen, wat weer resulteert in oplopende levertijden.

Door een tekort aan grondstoffen is de levertijd van sommige single-use producten nu wel veertig weken! Dit heeft gevolgen voor iedereen in de farmacie en biotech en maakt een alternatieve aanpak noodzakelijk. Door bijvoorbeeld al tijdens het ontwerpproces van het productiesysteem met de klant mee te denken over een geschikte oplossing. Dit is efficiënter omdat wij als leverancier zicht hebben op de levertijden en de ontwikkelingen daarin.

Een andere preventieve oplossing is het afsluiten van een voorraadcontract voor bijvoorbeeld hardlopers of basiscomponenten voor assemblies. Hierdoor zijn klanten verzekerd van deze producten, mocht dat onverhoopt nodig zijn.
Deze voorraadcontracten zijn juist nu van grote waarde. Dit merk ik persoonlijk vooral bij het ontwerpen van assemblies. Door bepaalde productgroepen te bevoorraden, kunnen we de levertijd van de assemblies al snel halveren. Daarnaast standaardiseren we zo veel mogelijk en doen we zonodig in een vroeg stadium een voorstel van een optioneel product dat aan de eisen voldoet. Dit biedt flexibiliteit.

Persoonlijk denk ik dat supply chain-integratie een volgende stap is. Dat maakt de supply chain transparant, maar vergt ook vertrouwen. De leverancier biedt inzicht in het aanbod en de levertijden ten opzichte van andere leveranciers, en klanten geven duidelijkheid over hun knelpunten. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger de producten te selecteren die je nodig hebt. In hoeverre dit mogelijk is, zal de toekomst leren.

Eerst maar het heden. Er is nu al vraag naar producten voor eind 2021 en begin 2022. De medicijnproducties die door de drukte rondom het coronavaccin stilliggen, moeten straks ook weer opgepakt worden. Dat wordt een ­volgende uitdaging wanneer we weer terug zijn in het ‘oude normaal’.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark