Deze Europese Verordening wordt in alle EU-landen van kracht en is van toepassing op machinebouwers en de gehele toeleveringsketen. De nieuwe Verordening is vooral van belang voor machinebouwers die mogelijk aanpassingen moeten maken in het ontwerp, maar ook gebruikers laat het niet geheel ongemoeid.

AI en IoT

Een belangrijke wijziging om rekening mee te houden is dat nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (AI) en het internet der dingen (IoT), onder de Machineverordening gaan vallen voor zover dit de veiligheid van machines aangaat. Ook introduceert de Machineverordening een nieuwe lijst van ‘machines met een hoog risico’, waarmee de oude lijst komt te vervallen.

Aanvullende eisen product- en machineveiligheid

De komst van de Machineverordening kan flinke impact hebben op internationaal opererende bedrijven. Het waarborgen van de nieuwe verordening heeft namelijk invloed op de invoering van producten, de distributie van machines en stelt onder meer aanvullende eisen aan de product- en machineveiligheid.

Bedrijven die wereldwijd actief zijn in machinebouw of gebruiker zijn van (hightech) machines doen er goed aan zich te laten voorlichten om niet voor verrassingen komen te staan.

Consequenties

Ben je als bedrijf niet goed op de hoogte van de nieuwe Machineverordening, dan kunnen dit de consequenties zijn:

  • vertraging in afname van de machine door de klant,
  • verkoopverbod van de machine opgelegd door de nationale toezichthouder (Nederlandse Arbeidsinspectie),
  • herstelkosten,
  • reputatieschade.

Wie meer wil weten over de nieuwe Machineverordening kan zich laten bijpraten tijdens het door Mikrocentrum Opleidingen georganiseerde Vision, Robotics & Motion, specifiek de inspiratiesessie “Machineverordening: impact en aanpak”.

Deelnemers zien in 2,5 uur alle ins en outs langskomen om direct in de praktijk aan de slag te gaan met de veranderingen die hen te wachten staan.